tirsdag den 27. maj 2014

Sociale medier - cupcakes

Med meget kort varsel fik jeg en bestilling på 40 cupcakes til en der havde sidste dag på DR og arbejder med de sociale medier, så det skulle være Facebook/Twitter cupcakes. Fordi jeg havde så lidt tid, valgte jeg at få printet logoerne i sukkerprint til at sætte på, så det var den lidt nemme løsning denne gang. Så fik den til gengæld fuld gas på opskriften og det gav pote, de blev virkelig gode!



Blåbær cupcakes og jordbær cupcakes
Det er den samme grundopskrift, blot tilsat jordbærpure eller blåbærpure.

1 ps frosne blåbær/jordbær koges med lidt sukker (½-1 dl), korn og stang vanille, skal af 1 citron og citronsaft. Blendes og sies (kun blåbær). Stilles på køl.
320 g mel
2½ tsk bagepulver
Lidt salt
2 vanillestænger
120 g smør (stuetemperatur)
325 g sukker
2 store æg (stuetemperatur)
3 dl sødmælk eller 5 dl creme fraishe

Smør, vanillekorn og sukker piskes hvidt. Æggene tilsættes ét ad gangen, pisk imellem. Mel, bagepulver og salt sies sammen i en skål og tilsættes skiftevis med mælken/creme fraishen. Tilsidst tilsættes blåbær/jordbærpureen. Hold lidt tilbage hvis du vil have noget tilsat til frostingen.

Bages i en 160 grader varm ovn 15-20 minutter. Køles helt af før de dekoreres med frosting mv.

Facebook-cupcaken er dekoreret med citron/creamcheese frosting:
125 g usaltet smør (stuetemperatur)
180 g philadelphia naturel
4-500 g flormelis (mængden justeres efter ønsket konsistens!)
skal og saft af 1 økologisk citron
Evt. lidt blåbærpure - obs, det kan godt blive lilla!
Det hele piskes roligt sammen indtil den ønskede konsistens er opnået og det kan pipes på kagen.

Twitter-cupcaken er dekoreret med en jordbærfrosting:
125 g usaltet smør (stuetemperatur)
4-500 g flormelis
1 dl jordbærpure
evt. lidt vanilleessens
Det hele piskes roligt sammen indtil den ønskede konsistens er opnået og det kan pipes på kagen.


fredag den 23. maj 2014

Amalies prinsessedrøm



Min store pige fyldte 7 år i lørdags (hvor blev de år lige af spørger jeg!). Hun skulle selvfølgelig have en kage med i klassen til at dele ud og den lille dame var meget specifik i sine ønsker til kagen omend vi lige måtte tale lidt om farveskalaen. Jeg har ikke tidligere lavet hverken de der frynser eller diadem, så der måtte jeg på arbejde, men det er jo en del af det sjove.

Jeg spurgte mig lidt for og søgte på nettet omkring det der med at lave tiara/diadem i fondant og det er der mange eksempler på. Det svære er at få det til at se elegant ud samtidig med at det kan holde sammen, for fondant kan altså være meget svært at arbejde med når man gerne vil lave præcisionsarbejde :) Jeg rullede de tynde pølser ud og byggede diademet op omkring en skål og limede sukkerkuglerne på. Så lod jeg det tørre i 2 dage og fjernede så meget forsigtigt og med hjertet i halsen skålen og kun nogle sukkerkugler rullede af, så det var rigtig fint!

Selve kagen er bare chokoladekage smurt op med en vanille/citron-smørcreme for damen ville ikke have noget med lag og cremer som hun sagde. Det gør mit arbejde nemmere i den afdeling, så det er fint med mig ;)

I lørdags hvor hun havde fødselsdag og familien på besøg, skulle vi egentlig ikke have haft kage, men så i sidste øjeblik ombestemte hun sig og ville alligevel have en kage og så måtte jeg skynde mig og samle den mens gæsterne ankom og hun pakkede gaver ud! Hun nåede selv at lave lidt pynt til, men i hasten før festen blev det ikke til så meget, så det blev lidt derefter:



Hva' man ikke gør for dem ;)

lørdag den 26. april 2014

Prinsesse Sofia til fest


Laura som fyldte 4 år er vild med prinsesse Sofia og skulle selvfølgelig holde prinsessefest i dag, så hun fik denne kage med til gæsterne.

Jeg afprøvede en ny opskrift på lagkagebunde. De blev meget luftige, men krummer også meget i opsmøring og deling og jeg ved ikke helt med smagen, så måske prøver jeg en anden opskrift en anden gang.

3 bunde 28 cm. springform (jeg bagte dem på én gang og delte "kagen" i 3 bunde, man kan også bage dem hver for sig.

300 g sukker piskes hvidt med 6 æg. 300 g mel sies med 3 tsk bagepulver og vendes forsigtigt i æggemassen. Bages ved 180 g. til færdig (ca. 20 min hos mig). Hvis du bager dem enkeltvis skal temperaturen op på 225 grader og så tager det kun 5-8 minutter.

Indholdet er en klassisk kagecreme fra Meyers og så den populære hindbær/hvid chokolade-creme som rigtig mange gerne vil have i deres kager. Opskriften er her.

Fondantroserne og perlekanterne er hjemmelavede, men jeg investerede i et sukkerbillede med prinsessen til lejligheden og så synes jeg det ser sødt ud at hun kigger op på "laura", fødselsdagsbarnets navn. ;)


torsdag den 17. april 2014

Lakridsmarengs

Midt i påskemylderet besluttede vi os lige for at lave lakrids-marengs og de smagte bare SÅ godt, så det skal helt sikkert prøves igen.


ca. 200 g friske æggehvider
120 g sukker
50 g flormelis
lidt lakridssirup
lakridspulver

Æggehviderne piskes først langsomt, til de er skummende. Sukkeret tilsættes lidt efter lidt og der piskes til hviderne er helt stive. Tilsæt flormelis og pisk det godt ind i hviderne. Vend lidt lakridssirup i - vi brugte kun en knivspids, men det kommer an på hvor meget lakridssmag du vil have i dem. Drys med lakridspulver.

Brug en sprøjtepose og tyl til at sætte små kys eller fuglereder på en bageplade. Hvis det flyder ud, har du ikke pisket æggehviderne nok.

Bages ved 110-120 grader alm. varme i 35-45 minutter alt efter hvor sej du gerne vil have midten af marengsen skal være. Smag en hvis du er i tvivl om hvordan de er.

lørdag den 12. april 2014

80 års påskefødselsdag

Min papbedstemor Else fyldte 80 år i dag og havde ønsket sig en kage, så det fik hun selvfølgelig. Da vi er lige op til påske, fik hun én i påskefarver.


Bundene er chokoladebundene som jeg genbruger meget for tiden. Bundene er dryppet med Grand Marnier og så er der appelsinfileter i bundlaget og appelsinmousse. Øverste lag indeholder chokolademousse. Blomsterne er faktisk lavet med sugarpaste frem for fondant denne gang. Sugarpaste kan rulles meget tyndere end fondant og kan så stadig arbejdes med uden at gå i stykker som er tilfældet med fondanten. Til gengæld smager de ikke af så meget og er meget delikate - altså de splintrer når de går i stykker. 

Blomsterranken over Elses hoved synes jeg var meget hyggelig. Det tog en evighed at lave, men jeg synes resultatet blev godt. Bænken var en hovedpine. Jeg havde lavet en anden version først, men den kunne ikke holde til at den gamle dame sad på den, så bøjede "brædderne" og det så forfærdeligt ud. Det er faktisk derfor hendes hånd er oppe i luften. Den skulle have hvilet på armlænet, men det blev så ikke tilfældet med den her version, så nu holder hun en sommerfugl i stedet - det blev nu også en ret fin løsning. Og så skete det forfærdelige faktisk, at Else drattede ned af bænken under transporten - panik! Heldigvis gik hun ikke i stykker, så jeg kunne sætte hende på plads på bænken igen da vi kom frem.. pyh! 


Tænk at blive 80 år - dvs. at være født i 1934 - sikke en turbulent tid at komme til verden i. Tillykke med fødselsdagen Else, vi håber at kunne fejre dig når du bliver 100 år ligesom din mor gjorde det! 


onsdag den 26. marts 2014

Aussie lagkage med cykeltema

Så var der cykel-Josh som er fra Australien og har fødselsdag imens han er i Danmark og derfor skulle have en kage med cyklist og flag.


Jeg havde egentlig mest bekymret mig om flagene, men de viste sig at være relativt nemme at lave (når man lige husker på, at når man bøjer flaget ud over kanten af kagen, så bliver det jo skævt, så man er nødt til at skære det til, det tog lidt tid). Det der rigtig udfordrede var cykelrytteren som pga. sin lidt foroverbøjede position, gerne vil falde forover. Jeg måtte også lave ham om for jeg havde fået lavet ham for tyk til at starte med, så han havde lår i skoene, det går jo ikke! Jeg er stadig ikke helt tilfreds med ham, men på et tidspunkt må man stoppe med at rette til. 

Indholdet er jeg sådan set ret stolt af. Jeg har lavet jocondebunde, som jeg har lært hos Meyers: 

50 g smør
4 store æg
150 g sukker
150 g mandelmel
100 g hvedemel
5 æggehvider (150 g)
50 g sukker
Forvarm ovn til 235 grader varmluft. Smelt smørret. Pisk hele æg med 150 g sukker til det er skummende. Tilsæt mandelmel. Sigt hvedemel i og end dejen godt rundt. Pisk æggehviderne stive med resten af sukkeret. Vend æggehviderne i dejen. Bages i 5 mms tykkelse ca. 10 min. eller til bunden føles fast.

Så er bundene dryppet med Grand Marnier og det nederste lag er dækket af appelsin-fileter. Så er der appelsinmousse ovenpå appelsinerne:
2½ dl fløde
1 dl appelsinsaft
revet skal af 1 appelsin
1½ bæger past. æggehvider
40 g sukker
1 vanillestang
2 spsk citronsaft
3 blade husblas

Læg husblas i koldt vand.
Riv skallen af appelsinen og pres appelsinen til du har saften. Bland vanillekorn med lidt af sukkeret. Pisk fløden til skum sammen med vanillesukkeret. Bland forsigtigt appelsinsaft og til sidst appelsinskal i flødeskummet. Sæt på køl.
Vrid vandet af husblassen og smelt det med citronsaften over vandbad. Tag det af varmen og lad køle lidt af.
Pisk æggehvider med resten af sukkeret.
Bland flødeskummet med den lune husblas lidt ad gangen og vend tilsidst æggehviderne i. Sæt på køl nogle timer - gerne natten over.
Inspiration fra Alletiders kager

I øverste lag er der en chokolademousse jeg tidligere har fået stor ros for og jeg har også brugt den til at smøre kagen op inden jeg dækkede den med fondanten.



søndag den 23. marts 2014

Piratkage og cupcakes med guld

Her er Frederiks pirat-lagkage med tilhørende cupcakes med guldmønter fra piratskattekisten :)


Det er en almindelig lagkage med chokoladebunde dryppet med appelsinsaft, kagecreme fra Meyers opskriftsamling og så den populære hindbær/hvid chokolade-mousse, som jeg meget ofte bruger i kagerne. 

Cupcakes er også chokolade med marengsfrosting tilsat lidt revet skal fra økologisk citron, til at give lidt friskhed til den søde frosting og chokoladekagen. Det smager sindssygt godt altså! Og så synes jeg bare det er en sød effekt med de der cupcakes med mønter til ham piraten dér. Jeg ville gerne have lavet nogle fondant-piratmønter som var mere pirat-agtige end disse chokolade-mønter, som godt nok hedder "piratguld", men som er Euro (wtf?!). Jeg må holde udkig efter nogle ordenlige mønter at lave en form efter til en anden gang, jeg var bare for sent ude denne gang.. Hans ansigt, næse og øre er marcipan, øje, klap og bandana er fondant. 

Piraten smagte efter sigende rigtig godt også.