lørdag den 14. juni 2014

Babydrage kage

Synes bare lige jeg vil vise jer min kage til sommerfesten i børnehaven i går.



Det er to drageunger der kigger på brormand der er dykket ned i kagen foran regnbuen og så er der balloner på siden med børnhavens navn "Eventyrhuset".

Normalt ville jeg måske ikke have kommet helt så mange ting på den lille kage, men jeg synes det var vigtigt at der var en chance for at ungerne kunne nå at få en ting når de fik et stykke.

Indeholdet er gulerodskagen med cream cheese-frosting.

Forrige år lavede jeg også en dragekage, men i stor udgave. Den var meget populær og jeg synes bare drager hører til i "Eventyrhuset", men måske skal jeg til at revidere min opfattelse, for det er hele tiden prinsessekagerne med glimmer der vinder kagekonkurrencerne ;)

torsdag den 5. juni 2014

Fodboldkage!

Selvom man fylder 80 år kan man åbenbart godt være stjerne på det lokale old-boys hold, så da Arne fyldte 80 år på Grundlovsdag, havde hans kone bestilt fodboldkage til ham. Egentlig er han også frimærke-entutiast, så vi havde talt om at kombinere de to interesser, men indledningsvist kunne jeg ikke lige se hvordan jeg skulle få frimærker og fodbold til at blive en flot kage, så vi blev enige om at koncentrere os om fodbolden. Efterfølgende fandt jeg så på noget med frimærker..


Den der fodbold på midten troede jeg ville være nem at lave. Wrong. Først drillede den nye form jeg har købt til at bage en sådan type kage. Så jeg var nødt til at skære ret meget fra for at den kom til at se bare nogenlunde ud og det synes jeg var super ærgerligt. Så havde jeg tænkt at når man laver de der sekskanter, så er det vel bare at sætte dem på, de er jo netop lavet til denne type kage, så passer det vel sammen. Wrong. En del tilpasning og hjælp fra min søster måtte til før det lignede en bold..

For en gangs skyld er der noget på kagen der ikke kan spises, nemlig målene. Jeg har kigget på at lave dem ud af fondant eller chokolade, men havde ikke mod på det denne gang. Normalt arbejder jeg meget med fondant, men synes at netop denne kage skulle have en marcipankant, så det baksede jeg også noget med, men blev nogenlunde tilfreds med det.

Noget jeg til gengæld var meget tilfreds med, er frimærkerne som jeg har fået printet på sukkerpapir, klippet ud og så sat på kanten hele vejen rundt om kagen. Det blev så fint og jeg håber Arne var glad for det.

Indhold i kagen er efterhånden en klassiker, nemlig chokoladebunde, chokolademousse og hindbær/hvid-chokolade-creme. Opskrifter på det hele kan findes her på Oscars Lego-kage og LOL-kage.



tirsdag den 27. maj 2014

Påfuglecupcake how-to

En af de mere populære dekorationscupcakes jeg har lavet er påfuglecupcaken. Det er ikke noget jeg har fundet på, det er noget jeg har set på nettet et sted, men jeg går højt op i at få den til at blive virkelig detaljeret og med god højde på, så den kan pynte toppen af f.eks. et tårn med bryllupscupcakes.



Her kommer en serie billeder der viser hvordan den laves:

Indfarv noget fondant. Her grøn og blå og så har jeg fundet den metalfarve frem jeg skal bruge (kobber eller "dark gold"), samt de dråbeformede udstikkere som "halefjerene" laves af.














 Udrul fondanten til ca. 1 mm. og udstik de små i den ene farve og de store i den anden farve.











 Den lille pensles med en lille smule vand og lægges ovenpå den store.











Vend udstikkeren om og brug bagenden til at lave en markering i den øverste dråbe, den danner rammen for hvortil der skal males med metalfarven.
Mal kanter og markeringen med metalmalingen eller anden maling du ønsker. Pas på med at male med pastafarver direkte på fondanten, det tørrer meget langsomt.



Det resterende blå område har jeg valgt at give lidt blå glimmer. Det kunne også være lidt pearl dust hvis man lyster.









Her var det så at koncentrationen tog over og jeg glemte lidt at tage billeder af alle trinene, men du kan se at jeg har lavet flere udgaver af hovedet fordi jeg former flere, for at se hvilken der bliver bedst og for at give plads til fejl, som at penslen smutter når jeg maler øjnene osv. Jeg har malet næbbet og brugt nogle blomster-støvdragere som hovedpynt. Til kobberbryllup-versionen har jeg malet dem i kobber først. Hovedet og halefjerene får lov at tørre natten over. Hvis du kan stikke en pind i hovedet og sætte den i noget flamingo så den kan tørre oprejst, så holder den formen bedst.




Selve cupcaken laves med god højde på frostingen og så sættes først hovedet på og så bygges fjerene faktisk bagfra halen op helt op til halsen. Det er svært at få overgangen fra lodret til vandret til at blive pæn, men bliv ved med at justere halefjerene til du er tilfreds med hvordan det ser ud.



Sociale medier - cupcakes

Med meget kort varsel fik jeg en bestilling på 40 cupcakes til en der havde sidste dag på DR og arbejder med de sociale medier, så det skulle være Facebook/Twitter cupcakes. Fordi jeg havde så lidt tid, valgte jeg at få printet logoerne i sukkerprint til at sætte på, så det var den lidt nemme løsning denne gang. Så fik den til gengæld fuld gas på opskriften og det gav pote, de blev virkelig gode!



Blåbær cupcakes og jordbær cupcakes
Det er den samme grundopskrift, blot tilsat jordbærpure eller blåbærpure.

1 ps frosne blåbær/jordbær koges med lidt sukker (½-1 dl), korn og stang vanille, skal af 1 citron og citronsaft. Blendes og sies (kun blåbær). Stilles på køl.
320 g mel
2½ tsk bagepulver
Lidt salt
2 vanillestænger
120 g smør (stuetemperatur)
325 g sukker
2 store æg (stuetemperatur)
3 dl sødmælk eller 5 dl creme fraishe

Smør, vanillekorn og sukker piskes hvidt. Æggene tilsættes ét ad gangen, pisk imellem. Mel, bagepulver og salt sies sammen i en skål og tilsættes skiftevis med mælken/creme fraishen. Tilsidst tilsættes blåbær/jordbærpureen. Hold lidt tilbage hvis du vil have noget tilsat til frostingen.

Bages i en 160 grader varm ovn 15-20 minutter. Køles helt af før de dekoreres med frosting mv.

Facebook-cupcaken er dekoreret med citron/creamcheese frosting:
125 g usaltet smør (stuetemperatur)
180 g philadelphia naturel
4-500 g flormelis (mængden justeres efter ønsket konsistens!)
skal og saft af 1 økologisk citron
Evt. lidt blåbærpure - obs, det kan godt blive lilla!
Det hele piskes roligt sammen indtil den ønskede konsistens er opnået og det kan pipes på kagen.

Twitter-cupcaken er dekoreret med en jordbærfrosting:
125 g usaltet smør (stuetemperatur)
4-500 g flormelis
1 dl jordbærpure
evt. lidt vanilleessens
Det hele piskes roligt sammen indtil den ønskede konsistens er opnået og det kan pipes på kagen.


fredag den 23. maj 2014

Amalies prinsessedrøm



Min store pige fyldte 7 år i lørdags (hvor blev de år lige af spørger jeg!). Hun skulle selvfølgelig have en kage med i klassen til at dele ud og den lille dame var meget specifik i sine ønsker til kagen omend vi lige måtte tale lidt om farveskalaen. Jeg har ikke tidligere lavet hverken de der frynser eller diadem, så der måtte jeg på arbejde, men det er jo en del af det sjove.

Jeg spurgte mig lidt for og søgte på nettet omkring det der med at lave tiara/diadem i fondant og det er der mange eksempler på. Det svære er at få det til at se elegant ud samtidig med at det kan holde sammen, for fondant kan altså være meget svært at arbejde med når man gerne vil lave præcisionsarbejde :) Jeg rullede de tynde pølser ud og byggede diademet op omkring en skål og limede sukkerkuglerne på. Så lod jeg det tørre i 2 dage og fjernede så meget forsigtigt og med hjertet i halsen skålen og kun nogle sukkerkugler rullede af, så det var rigtig fint!

Selve kagen er bare chokoladekage smurt op med en vanille/citron-smørcreme for damen ville ikke have noget med lag og cremer som hun sagde. Det gør mit arbejde nemmere i den afdeling, så det er fint med mig ;)

I lørdags hvor hun havde fødselsdag og familien på besøg, skulle vi egentlig ikke have haft kage, men så i sidste øjeblik ombestemte hun sig og ville alligevel have en kage og så måtte jeg skynde mig og samle den mens gæsterne ankom og hun pakkede gaver ud! Hun nåede selv at lave lidt pynt til, men i hasten før festen blev det ikke til så meget, så det blev lidt derefter:



Hva' man ikke gør for dem ;)

lørdag den 26. april 2014

Prinsesse Sofia til fest


Laura som fyldte 4 år er vild med prinsesse Sofia og skulle selvfølgelig holde prinsessefest i dag, så hun fik denne kage med til gæsterne.

Jeg afprøvede en ny opskrift på lagkagebunde. De blev meget luftige, men krummer også meget i opsmøring og deling og jeg ved ikke helt med smagen, så måske prøver jeg en anden opskrift en anden gang.

3 bunde 28 cm. springform (jeg bagte dem på én gang og delte "kagen" i 3 bunde, man kan også bage dem hver for sig.

300 g sukker piskes hvidt med 6 æg. 300 g mel sies med 3 tsk bagepulver og vendes forsigtigt i æggemassen. Bages ved 180 g. til færdig (ca. 20 min hos mig). Hvis du bager dem enkeltvis skal temperaturen op på 225 grader og så tager det kun 5-8 minutter.

Indholdet er en klassisk kagecreme fra Meyers og så den populære hindbær/hvid chokolade-creme som rigtig mange gerne vil have i deres kager. Opskriften er her.

Fondantroserne og perlekanterne er hjemmelavede, men jeg investerede i et sukkerbillede med prinsessen til lejligheden og så synes jeg det ser sødt ud at hun kigger op på "laura", fødselsdagsbarnets navn. ;)


torsdag den 17. april 2014

Lakridsmarengs

Midt i påskemylderet besluttede vi os lige for at lave lakrids-marengs og de smagte bare SÅ godt, så det skal helt sikkert prøves igen.


ca. 200 g friske æggehvider
120 g sukker
50 g flormelis
lidt lakridssirup
lakridspulver

Æggehviderne piskes først langsomt, til de er skummende. Sukkeret tilsættes lidt efter lidt og der piskes til hviderne er helt stive. Tilsæt flormelis og pisk det godt ind i hviderne. Vend lidt lakridssirup i - vi brugte kun en knivspids, men det kommer an på hvor meget lakridssmag du vil have i dem. Drys med lakridspulver.

Brug en sprøjtepose og tyl til at sætte små kys eller fuglereder på en bageplade. Hvis det flyder ud, har du ikke pisket æggehviderne nok.

Bages ved 110-120 grader alm. varme i 35-45 minutter alt efter hvor sej du gerne vil have midten af marengsen skal være. Smag en hvis du er i tvivl om hvordan de er.