fredag den 30. september 2011

Fondant blomster

Her er en lille how-to med de små fondant-blomster jeg laver. Der er selvfølgelig ca. tusind forskellige måder at gøre det på, men jeg er rigtig glad for de her på mine cupcakes.

Her er remedierne: Udrulningspind, blomster-udstikker, fondant,
gul pastafarve, tyloselim, pynt fra Dr. Oetker og støvdragere
(ikke spiselige). Her ikke vist de holdere jeg bruger til at tørre
blomsterne med og maizenamel. 
Fondanten udrulles ovenpå lidt Maizenamel så det ikke sidder fast
på underlaget. Blomsterudstikkeren bruges som en småkage-
udstikker til at udstikke blomsten. Overskydende fondant
fjernes, og så rulles bladene ud med pinden.
Så er alle bladene rullet ud, her med gul fondant, og blomsten
er klar til at komme i holderen. 
En lille kugle hvid fondant rulles og en LILLE smule tyloselim
duttes i midten af blomsten, så hænger kuglen fast. Så er der
klar til pynt og kun fantasien sætter grænser. 

torsdag den 29. september 2011

Hjemmelavede cupcakeholdere

Nogle gange kan man bare ikke få det man gerne vil have, så må man lave det selv. Jeg har ledt efter nogle cupcakeholdere med filigran, men enten er det noget værre plasticpladder eller også koster de 75 kr. for 12 stk.. Det er jo ikke til at leve med. Så fandt jeg et tip på nettet til hvordan man laver dem selv, så her er de:



Jeg har bare købt sånogle mellemlægstallerkener hos Panduro (man kan sikkert finde dem billigere et sted). Så har jeg klippet kanten af og limet den sammen i rette størrelse - håber jeg da.

De er lidt småskæve og forskellige i størrelsen, sådan er det jo med håndlavede ting, nu må jeg se om det duer når jeg skal til at bruge dem! Men det var noget billigere - 34 stk. for ca. 50 kr. plus lidt lim og noget nørkle-tid. Og så kan man jo få dem i sølv og guld, så blir' der lidt bling-bling.

Det er noget andet end f.eks. her hvor de koster 260 kr. for 50 stk. (ex. porto!):
http://www.prettychicblog.dk/2009/08/7cupcake-dekorationsforme/

mandag den 26. september 2011

Banan/chokolade cupcake med cremefraiche-frosting

Så var det tid til at prøve noget nyt og forkæle en veninde. Jeg kiggede lidt i en af mine bøger for at finde noget inspiration og valget faldt på en banan-cupcake og så har jeg sat mit eget præg på kagedejen og valgte en anden frosting end den foreslåede, så her er resultatet:


Frostingen drillede mig noget. Den er som sagt lavet på cremefraiche i stedet for mælk oa. men den løb lidt og tilsidst havde jeg brugt dobbelt portion flormelis, så synes jeg ikke jeg kunne være bekendt at putte mere i, så måtte den løbe sin vej.. 

Opskrift til 12-16 stk. (husk alt skal være stuetemperatur)
100 g usaltet smør
135 g rørsukker
1 tsk vanilliesukker - evt. korn af 1 stang god vanillie
2 store æg
150 g mel
1½ tsk bagepulver
1 knsp salt (HVIS du bruger saltet smør, så udelad saltet her)
½ tsk kanel
2 modne bananer
1 dl kærnemælk (jeg brugte sødmælk)
Enten 50 g valnøddekerner eller, som jeg valgte, 150 g god mørk chokolade (70%)

Rør smørret med rørsukkeret til det hænger sammen eller ligner sand. Tilsæt vanillien og æggene ét ad gangen.
Bland mel, bagepulver, salt og kanel.
Mos bananerne med en gaffel og rør det sammen med (kærne)mælken.
Rør skiftevis mel-blandingen og banan-blandingen i æg-sukker-blandingen.
Hak nødder og/eller chokolade groft.
Vend til slut enten valnødder eller chokolade i dejen.
Bages i 25 min på midterste rille ved 175 grader (ikke varmluft).

Cremefraiche frosting
100 g blødt usaltet smør
2 spsk 18% cremefraiche
2 tsk vanilliepulver
200 g sigtet flormelis
Drys evt. med kakao-pulver eller pynt på anden vis, som du synes.

Rør smør, cremefraiche og vanillie luftigt, rør derefter flormelisen i. Jeg synes som sagt den blev for blød selv med ekstra flormelis, men måske prøver jeg igen en gang.



Den oprindelige opskrift er fra bogen "Cupcakes og muffins" som kan købes i diverse supermarkeder. Jeg har lavet de ændringer i opskriften som jeg har god erfaring med virker og den frosting jeg har anvendt er ikke den der benyttes i bogen, der benyttes en flødeost-frosting. 

søndag den 25. september 2011

Williams 1 års fødselsdags-cupcake


Min venindes dreng fyldte 1 år og skulle have en dejlig fest med cupcakes. Jeg fik lov at lave dem og her er prøvebatchen til Eva som godkendte smag og design. De vakte stor glæde ved festen, selvom solen pludselig besluttede sig for at skinne og gøre det lidt mere varmt end godt er for cupcakes. 


Første forsøg med hjemmelavede fondant-blomster. De er mægtig skægge at lave. Anvisninger følger i senere opskrift. Frostingen er den almindelige frosting med blå farve (3 nuancer). Der er brugt adskillige forskellige tyller. 


Også hjemmelavet fondant-pynt udstukket med småkage-udstikkere og dustet med lidt blå glimmer. 


torsdag den 15. september 2011

FC Cupcake

Min første 'bestilling' på cupcakes blev til en god veninde i mødregruppen som spurgte om ikke jeg ville lave nogle cupcakes til hendes søn Villads' 7 års fødselsdag. Det ville jeg rigtig gerne, med hvilken cupcake laver man dog til en 7-årig dreng? Jeg spurgte Stine hvad Villads synes var fede ting og svaret kom lige med det samme: FC Barcelona.. Så måtte jeg jo til at finde ud af hvad dét var for noget og hvordan transformerer man det til en cupcake??

FC Barcelona - hvordan får man det kogt ned i en cupcake spørger jeg bare! 
Jeg endte med en to-farvet cupcake-dej, dvs. en rød og en blå skiftevis i formen. Den blå var meget svær at ramme, den ser grøn ud her gennem cupcake-wrapperen, men den er altså blå. Og så med gul frosting på toppen. Det er den gode marengstopping hvor jeg har tilsat noget appelsinsaft der er kogt ind samt ægte god vanillie. Jeg synes selv swirlen rigtig flot. Marengstoppingen var lige ved at gi mig sved på panden da den ikke ville samle sig og jeg havde IKKE tid til at lave en ny, Stine skulle holde fødselsdagsfest lige om lidt, men heldigvis bestemte cupcakeguderne sig for at være med mig og toppingen artede sig til sidst (pisk, pisk, pisk!)


Da jeg havde kigget lidt på den, bestemte jeg mig for at den nok alligevel var lidt piget og så lavede jeg også nogle fodbold-cupcakes som man i hvert fald ikke kunne tage fejl af: 

Chokoladecupcakes i guldwrappers med almindelig grøn frosting lavet med græstyllen og så en "fodbold" på :) 

Stine sagde hele molevitten blev spist selvom der skulle have været mere end nok til flokken, så det var jo bare dejligt!

tirsdag den 13. september 2011

Den bedste jordbærfrosting

Jeg stødte en dag på en opskrift med en ny slags topping lavet på en slags marengs. Det skulle prøves og første forsøg gik over al forventning. Det gjorde andet forsøg ikke, der skilte den for mig, men nu har jeg lavet den nogle gange og når man lige kender tricksne' så går det fint. Den står ikke rigtig til at redde hvis den skiller helt, så bliver du nødt til at starte forfra.

Den originale kage er lavet med marcipan, men det synes jeg er for sødt til kagen når frostingen er så sød. Den oprindelige opskrift bruger også meget mere smør i frostingen (220g), men det har jeg prøvet og jeg synes frostingen blev alt for smøragtig. Link til oprindelig opskrift nederst.

'

De små pynt på toppen har jeg selv lavet af royal icing, opskriften på dét følger. 
Her kommer opskriften på den nye frosting, som er mere let i det (ikke kaloriemæssigt, men i smagen og følelsen når man spiser cupcaken): 


2 bægre pasteuriserede æggehvider
100 g sukker
120 g usaltet meget blødt smør (ikke margarine)
2 tsk. vaniljesukker eller korn af 1 vaniljestang
80 g friske eller optøede frosne mosede jordbær

- Pisk æggehvider og sukker med et piskeris over et vandbad til ALT sukker er opløst – det tager et par minutter og det er klar når det ikke længere knaser i skålen. 
- Tag skålen af varmen og pisk blandingen med en elpisker ca. 10 minutter til blandingen er fuldstændig kold og stiv. Hvis du går videre før den er HELT kold, skiller frostingen.
- Pisk den bløde smør i – lidt af gangen. Hvis du synes den skiller lidt, så pisk, pisk, pisk :)
- Når alt smørret er pisket i, røres vaniljen i blandingen.
- Vend de mosede jordbær i frostingen og dekorer kagerne



Original opskrift fra Sarahs Kager.

mandag den 12. september 2011

Pirat cupcakes

Amalies 4 års fødselsdag i maj måned. Vi regnede med at skulle holde prinsessefest, da ALT hvad der er lyserødt og glimmer og bare minder lidt om "prinsesse" er in herhjemme, men da vi spørger hende hvilken fest hun vil holde for sine kammerater, siger hun "piratfest!". Øh, piratfest, vi har da overhovedet ikke noget pirat-agtigt herhjemme med to piger i huset...

Jeg gik selvfølgelig i cupcakemode for det skulle de da have når de kom på besøg, og oppe i mit hovedet var jeg forbi skattekiste-cupcakes, noget med guldmønter og endda noget med sand og en ø eller et skib - MEN så var vi til legekammerat Mille-Maries fødselsdag ugen før og så så jeg, hvor hurtigt børnene forlod bordet og så var det jeg tænkte, at jeg gider altså ikke stå i køkkenet og kreere cupcakes i 12 timer for at de kigger på dem i 10 sekunder og så spiser pyntet og løber ud og leger - det må blive en anden dag..

Så det her er hvad det blev til:

Minichokoladecupcakes med 'bølger' i tofarvet frosting grøn/blå. Vi glemte desværre at tage et billede af vores terrasse som var pyntet op som sørøverskib! 

Her var der lidt til de voksne, knap så sørøver.. 

..og til dem der ikke er så vilde med frostingen..