lørdag den 2. november 2013

Smølfekage

Jeg er helt færdig i dag. Jeg har lavet to kager og det gør jeg ellers aldrig, for jeg ved godt at den energi der går i at lave en temakage tager flere dage og så er jeg træt bagefter, så der er ikke nok til to på én gang, men det blev jeg nødt til denne gang for jeg var kommet til at sige ja til at lave en fødselsdagskage til Thomas som blev 4 år og så blev min egen pige 3 år og vi valgte så at holde fødselsdagen i dag, samtidig med at jeg skulle aflevere kage til Thomas.. Nå, men det gik og det blev nogle gode kager omend min egen piges blev lidt mere flad på detaljerne end Thomas', men hun var glad. Den må I få i morgen, her kommer Thomas' smølfekage:


Thomas blev 4 år, så der er 4 smølfer og 4 gaver. Min store pige spurgte hvor Gammelsmølf var henne, men ham må I have til gode til næste gang der er smølfetema. Indholdet er den samme som jeg har lavet de sidste par gange med hindbærcreme og chokolademousse (se LOL kagen og Lego-kagen). Dog med det twist at jeg brugte hvid toblerone til hindbærcremen, jeg synes dog ikke at man kunne smage forskel, så fremover bruger jeg bare en almindelig hvid chokolade. Selve kagen er overtrukket med grøn-marmoreret marcipan.


Husets form drillede mig noget. I princippet skal taget have en anden form, hvis det skal være et helt rigtigt smølfehus, men jeg synes i forvejen kagen blev noget stor med huset på, så jeg synes ikke at det skulle være større. Derudover var det megasvært at få fondanten pænt rundt om taget OG kunne flytte taget ovenpå bunden uden at sætte fingermærker over det hele, så det baksede jeg en del med. Smølferne er jeg dog ret tilfreds med, de er mægtig søde synes jeg. 


Til gengæld hyggede jeg mig med at lave døre og vinduer til huset, det blev egentlig ret godt synes jeg. Der er brugt en fondantpræger jeg har købt i Holland. Og så blomsterne op ad siden af smølfehuset, det giver en fin finish, de er lavet af fondant og det grønne plantehalløj er royal icing. 

Efter sigende var modtageren og gæsterne meget glade for kagen - også for smagen og det er jo ligeså vigtigt! 


lørdag den 19. oktober 2013

Prinsessekage til tiden

Så fik jeg styr på kalenderen og fik lavet den endelige prinsessekage til pigen som havde fødselsdag i fredags. Jeg synes faktisk den blev ret god og med accessories denne gang ;)


Samme opskrift som sidst, men med royal icing som pynt på siden og så et armbånd og en prinsessekrone. 



søndag den 13. oktober 2013

Prinsessen der kom for tidligt til ballet..

Nogle gange går kalenderen oppe i hovedet ud af sync med den i telefonen.. Denne gang fik jeg bagt kager og lavet pynt til den store guldmedalje og da jeg så skal til at samle kagen, vil jeg lige tjekke om jeg har adressen osv. og opdager så til min skræk at det først er NÆSTE uge jeg har en aftale om at levere en kage til en lille prinsesses fødselsdag.. Hvad gør man så? Man kan bruge sin Facebook side til at høre, om der ikke er nogen der står og mangler en kage til en prinsesses fødselsdag, for kagerne kan jo ikke holde sig en hel uge alligevel og jeg har ikke fryserplads til dem. Der var en vinder og så kunne jeg få lov at pynte hende færdig så hun kunne komme afsted til sin fest.


Jeg skulle bruge en børnevenlig chokoladekage og hvad kan være mere børnevenligt end en "klassens time kage" - originalt, jeg ved det:

Til 25x30 form:
250 g blødt smør
350 g sukker ( ca. 4 dl )
4 æg
500 g mel ( ca. 8 dl )
4 tsk. bagepulver
1 dl cacao
3 tsk. vaniliesukker
3 dl mælk

Sukker og smør piskes luftigt. Æggene tilsættes ét ad gangen. De tørre ingredienser sies sammen og tilsættes skiftevis med mælken. Bages i nedre del af ovnen ved 170 grader i en time.

Jeg skar den igennem et par gange og lagde den sammen med en almindelig chokoladefrosting (flormelis, usaltet smør, lun mælk og kakaopulver). Modtageren var efter sigende meget glad både for smag og udseende, så det bliver samme opskrift igen i næste uge!

Jeg kæmpede lidt med draperingen omkring livet på hende, den blev ikke helt efter ønske, men fin alligevel. Nu har jeg jo en uge mere at øve mig i..

Ta-ta.


søndag den 15. september 2013

Vinderkagen til høstmarkedet

For lang tid siden annoncerede min søster at hun havde tilmeldt mig til en lokal kagekonkurrence i Annisse i Nordsjælland. Der skulle være høstmarked ved kirken og det var i dag og som bestilt, så lavede jeg en kage til konkurrencen og sørme om ikke den vandt præmie både for udseende og for smag! Der var ikke så mange kager tilmeldt, meeen alligevel, jeg er da totalt stolt af at den vandt begge præmier :)



Opskriften er fra mine gulerodscupcakes og den er lagt sammen med ostefrostingen og smurt op med den samme. Det grønne græs er en almindelig smør-frosting med vanille og grøn farve. Den er dækket med marcipan, som drillede mig en del, så kanten blev ikke så pæn som jeg gerne ville have den, men det var ok.

Det er simpelthen sånen god opskrift! Den smager dejligt krydret og med struktur fra nødderne, så vil jeg være helt ubeskeden og sige at det ikke er underligt at den vandt ;)

Så blev det alligevel en god søndag, på trods af at vejret absolut ikke ville være med. Hvis der er nogle af jer der er i Nordsjælland næste år ved samme tid, så skal I altså køre forbi til høstmarkedet, det er et SÅ skønt område - udsigt over Arresøen og alt i alt dejlige omgivelser til et marked. Jeg glæder mig allerede til næste år!

mandag den 9. september 2013

Williams robotkage

Nu er det efterhånden en tradition at William får en kage efter hans ønske (eller hans mors) i fødselsdagsgave. Denne gang var ønsket en robotkage og den kom til at tage sig sådan ud:


Jeg gik med mange overvejelser om en robotkage var en stor robot i oprejst form eller hvordan man kunne udfærdige en sådan, men jeg er altså bedst til fantasifulde detaljekager, så jeg kreerede i stedet denne her med mange robot-agtige detaljer, tandhjul og den lille 3d-robotfyr der holder 3-tallet med selskab ovenpå kagen. Jeg synes selv det blev ret godt! William sørgede for at score den lille robotfyr til sig selv inden nogle af de andre børn kunne komme til det, så alene dét var et hit ;) 

Indholdet var af samme skuffe som I tidligere har set med hindbær-creme og chokolademousse, som i LEGO-kagen

Og ellers er det fondantpynt hvor kun fantasien sætter grænser. 




Her er Williams andre kager: 
..fortsættelse følger ;) 

søndag den 8. september 2013

Den heldigste dag!

7 * 9 * 13

Som det meste af landet, var vi til bryllup i lørdags! Min mands bedste ven og barndomskammerat havde sammen med hans kæreste fundet ud af, at det da skulle være dér at knuden skulle bindes og selvom der var tale om lidt kort varsel (et par uger - og indbydelse på sms selvfølgelig), så troppede vi selvfølgelig op og jeg efterkom med glæde brudens ønske om bryllupscupcakes på opsats til lejligheden.



Her er det vanillecupcakes med rabarberfrosting og nederst på opsatsen er det marcipan-cupcakes med hindbærfrosting. De var rigtig flotte på opsatsen og vakte glæde hos gæsterne, så det var dejligt at være med og være vidne til.

Rabarberfrostingen er inspireret af Kitchen Konfidence:
300 g rabarber i tern
2 vanillestænger
113 g usaltet smør (stuetemperatur)
1 pk flormelis (mængden varierer alt efter hvilken konsistens du vil have på frostingen)
Saften fra 1 citron
Skallen fra 1 citron
2½ dl vand

Rabarbertern koges ca. 15 min med vand, citronskal og ½delen af saften, vanille (både korn og stænger - skil evt. kornene med lidt sukker). Sæt på køl. Når det er kølet ned, kan du mixe selve frostingen. Pisk smør og halvdelen af flormelisen på lav hastighed indtil det er ensartet. Tilsæt rabarberjuice og citronsaft og tilsidst flormelis indtil konsistensen er som ønsket.



Marcipancupcakes med hindbærfrosting (inspireret af Sarahs Kager)

Opskrift på marcipancupcakes, ca. 40 minicupcakes eller 20 almindelig størrelse
4 æg
240 g. sukker
2 vanillestænger
250 g. revet marcipan
250 g. hvedemel
1 tsk. bagepulver
150 g smeltet smør

Forvarm ovnen til 180 grader
Æg, sukker og vaniljekorn piskes til en tyk skummende masse
Mel, revet marcipan og bagepulver blandes sammen
De våde og de tørre ingredienser blandes sammen og det smeltede smør tilsættes
Papirsforme sættes i muffinpanden og dejen fyldes i formene så de er ¾ fulde
Kagerne sættes i den forvarmede ovn og bages i 8-10 minutter for de små og 18-20 minutter for de store cupcakes.
Når kagerne er bagt, afkøles de helt, inden frostingen smøres/pipes på


Her pyntet med fondanthjerter med hvidt glimmerdust og lidt tekst med sølvmaling i toppen. 

Vejret var perfekt og det var en hyggelig dag hvor vi fejrede det smukke brudepar. 

7-9-13-remsen er en folkelig trylleremse til afværgelse af nemesis, som siges straks efter, at man har sagt noget overmodigt. F.eks. "Jeg har da stadig mit gode helbred, 7-9-13".
Trylleremsen 7-9-13 siges ofte i forbindelse med at banke under bordet. Et bank for hvert tal. Hvis man ikke lige har et bord eller blot noget træ i nærheden, kan 7-9-13 også siges i stedet for at banke.
7-9-13-remsen menes at være opstået i begyndelsen af 1900-tallet og eksisterer kun i Norden. Der findes ikke nogen hovedkilde til netop denne talkombination, men det ser ud som om, at disse tre tal er valgt, fordi de hver især har en meget tung symbolik.

søndag den 1. september 2013

Teenagecupcakes

Så var der dømt teenageflip, glimmer og tilhørende skrigeri i mit køkken! Årsagen? Ida fyldte 12 år og ville have Justin Bieber cupcakes og hendes kusine Zenia, fyldte 13 år og var mere til 1 Direction, så der måtte gang i glimmeret og jeg fik afprøvet en ny opskrift på cupcakes uden bagepulver som hævemiddel.


Idas Justin Bieber cupcake skulle være med jordbær. Jeg er ikke så vild med frugtstykker i kagen, så jeg tænkte jeg kunne lave den med blendede jordbær i og jeg fandt en opskrift som viste sig at være udmærket - de smagte i hvert fald rigtig godt!

Her er opskriften fra "En køkkenskrivers dagbog", det er oprindeligt Camilla Plum og Mette Blomsterbergs ideer.

Ingredienser:
200 g. sukker
200 g. blødgjort smør
2 stk. vaniljestang
6 stk. æg, stuetemperede
125 g. hvedemel
25 g. ris-/kartoffelmel/hvedestivelse
30 g. mandelmel (blendede mandler)
125 - 600+ g frugt (bær eller små tern)

Fremgangsmåde:
Varm ovnen op til 185 grader.

10 - 12 stk. (ca. 42 mini Cupcakes)

Flæk vaniljestangen på den lange led, og skrab kornene ud med en lille kniv. Kornene mases sammen på bordet med en anelse af sukkeret, således at kornene skilles ad.

Pisk vanille, sukker og blødgjort smør hvidt - dvs. det skal blive luftigt som en smørcreme, og sukkeret skal være helt opløst. Hvis man springer over her, bliver kagen tung.

Pisk æggene i ét ad gangen (med piskeris, eller på lav hastighed med elpisker), og sørg for at de er helt optaget i dejen mellem hvert æg. Hvis man springer over her, bliver kagen fedtet, og vil ikke hæve.
- Pisker man for længe, skiller dejen. Hvis det sker, bager man bare cupcakes alligevel, de bliver fine.

Vend mandelmel i dejen.

Frugt:
Hvis der bruges syltet frugt: 2 spiseskefulde af melet drysses over frugtstykker (så den ikke synker til bunds) og vendes rundt.
Hvis frugten skal i dejen: Vend frugten i dejen.
Hvis frugten skal på toppen, hold da frugten tilbage.

Rør mel og rismel sammen, og sigt det over dejen. Vend forsigtigt men hurtigt rundt, til melet er helt fordelt.
Sigtningen betyder lettere dej, og jo mere nænsomt man vender, jo lettere bliver kagen.

Fordel dejen i formene, gerne vha. sprøjtepose, det er nemmere at styre. Det er vigtigt, at der fyldes nogenlunde lige meget i hver.

Dej med frugt: Fyld papirskapslerne helt op, men overfyld dem ikke.
Dej uden frugt: Fyld papirskapslerne halvvejs op. Tryk så frugt/bær godt ned i dejen, så den bliver fyldt helt op med frugt.

Bages ved 185 grader, til kagerne giver efter ved let tryk - ca. 15 - 18 minutter.
Kagerne skal være gennembagt i midten, men behøver ikke at være helt gennembagt i bunden. Det bliver de, når de får lov at sætte sig i formen under afkøling. Kagerne skal blive i formen under afkøling de første 10 min. (hvor de også bliver mere stabile), hvorefter de skal køle af på en rist, så de får lov at dampe af.

Kagerne kan pyntes, når de er kølet helt af. Jeg har pyntet med blåbær/vanillefrosting og glimmerhalløj.

Kagerne holder sig lækre i mindst 5 dage på køl.
Kagerne er fryseegnede.


Her er 1 Direction cupcakes, de er den efterhånden klassiske chokolade-opskrift, med jordbær/hindbærfrosting. 

En hel kasse med teenagehysteri: