tirsdag den 19. februar 2013

Påskekage med lemon curd

Ja der er lidt tid endnu inden påske, men så kan I nå at afprøve opskriften ;)


Jeg går på et Wilton-kursus i øjeblikket. I princippet er det et "Tupperware-kursus" bare for Wilton-produkter og det er på ægte amerikansk lykkes dem at lokke jeg ved ikke hvor mange hundrede kroner ud af os kursusdeltagere. Præcis som Tupperware, så er mange af produkterne utrolig praktiske og smarte, men også utrolig dyre...

Vi øvede os på teknikker med smørcreme og det kom der den her lækre kage ud af. Opskriften er min mors gamle-gamle opskrift på sandkage som kommer herunder og så er den smurt op med en smørcreme (ikke Wiltons, for den kan jeg altså ikke fordrage!). Sidst er der pyntet med båndroser og blade.

Opskrift på mors sandkage
-til en 22-24 cm springform (min er 24 cm og jeg synes ikke den kage hævede ret meget, så hvis jeg skulle gøre det igen, vil jeg nok gå ned i en 20 cm form):

Ovnen varmes til 170 grader.

250 g mel
250 g smør
250 g flormelis
4 æg
1 tsk vanillesukker
Evt. 2-3 æbler og perlesukker samt mandler til pynt (ikke brugt her)

Fedtstoffet blødgøres (jeg gav den ti sekunder i microen), og røres sammen med flormelis. Æggeblommer tilsættes en ad gangen. Melet blandes med vanillesukker og tilsættes. Stift piskede æggehvider vendes forsigtigt i. Evt. æblestykker kan også vendes i her.
Dejen fyldes i en smurt, melet springform, drysses evt. med perlesukker og hakkede mandler.
Bages på ovnens nederste rille ved 170 grader i 1-1½ time. Min skulle kun have lidt over 1 time. Forsøg at lade være med at åbne ovnen før den første time ca. er gået, men vær opmærksom på ikke at bage kagen for meget, da den så bliver tør.
Kagen tages ud af formen når den er let afkølet og sættes til afkøling på en rist.
Kan fryses i op til 6 mdr. Optøes i fryse-emballagen 2-3 timer.

Jeg skar kagen over og fyldte en blanding af lemon curd og friskost - philadelphia - imellem lagene, men kun fantasien sætter grænser.

Smørcreme til opsmøring:
250 g smør (usaltet og stuetemperatur)
400-500 g flormelis
2 tsk wilton marengspulver - stabiliserer smørcremen og gør den lettere at få glat.
Her brugte jeg citronsaft som fugt til smørcremen og for at den skulle spille op til fyldet og gøre kagen lidt frisk.
Evt. vanilleessens
Smørcremen skal have en ret fast konsistens for at kunne bruges til opsmøring og roser osv. Når den har stået lidt, gør marengspulveret at overfladen bliver lidt sprød og evt. pynt bliver lidt fastere og derfor nemmere kan flyttes rundt på som der er behov for.

Flere båndroser:


torsdag den 14. februar 2013

Valentins Cupcake

Glædelig Valentins Dag

Det bliver lige på falderebet som sædvanlig!

Jeg har opsnuset en ny og bedre opskrift på vanillecupcakes. Den bliver lækker fugtig, også dagen efter, på trods af at der ikke er smør i. Dog fik jeg lavet et hold små vulkaner. Det plejer jeg ellers ikke, men ny opskrift og så skulle der nok have været skruet ned for ovnen. Så ved jeg det til næste gang.

Opskrift på 12-15 cupcakes - for mig var der kun til 12 stk.:
140 g mel
1 tsk bagepulver
½ tsk natron
1 knsp salt
2 store æg
75 g sukker
125 ml vegetabilsk olie
125 ml kernemælk
vanillekorn fra 1 vanillestang eller vanilleessens


Mel, bagepulver og natron og salt sies i en skål og sættes til side.
Pisk æg ved høj hastighed og tilsæt sukker samt vanille. Skru ned for hastigheden og tilsæt olien. Tilsæt skiftevis melblandingen og kernemælk til det har en ensartet masse. Rør ikke for længe, kun lige til melet er blandet i.
Bages ved 180 grader i 12-14 minutter. Her skruede jeg faktisk ned på 175 for ikke at lave vulkaner, men jeg skulle nok have været helt nede på 170 grader.

Jeg har brugt en vanillefrosting og fondanthjerter med glimmer til pynt.

Vanillefrostingen er lavet af ca. 150 gram usaltet smør som piskes godt med ca. 300 gram flormelis, lidt mælk og klar vanilleessens. Jeg har også tilsat lidt hvid pastafarve, da den økologiske smør er meget gul i det.


 Håber I er blevet lidt forkælede, ellers må I jo klare det selv, f.eks. med en cupcake! ;)

onsdag den 9. januar 2013

Er du klar: Guinness-Baileys-cupcake!



Så skulle der ske noget nyt. Jeg har googlet cupcake-blogs i nogle dage for at se om der var nogen der havde gang i noget spændende og så talte kollegerne på arbejdet pludselig om Baileys og hey, det må da kunne bruges til en cupcake! Jeg fandt en der på en blog var faldet i svime over at have prøvet en Guinness-Baileys-cupcake, så nu er den her på dansk, hvis du tør! ;) 





Opskrift:
Den har fyld af chokolade-ganashe så den tager lidt ekstra tid at lave.

Guiness-chokolade-cupcakes:
2,5 dl Guinness (eller anden 'stout' øl)
230 g usaltet smør
100 g kakao pulver 
260 g mel 
260 g sukker
1½ tsk bagepulver
1 knsp salt
2 store æg
2 dl creme fraiche 

Baileys ganache fyld: 
240 g finthakket chokolade - jeg bruge 55% 
2 dl piskefløde 
30 g smør
2 tsk Baileys Irish Cream 

Baileys frosting:
230 g usaltet smør, stuetemp.
250-300 gram flormelis - mægden varierer med den konsistens du gerne vil have på frostingen. 
4-8 tsk. Baileys - jo mere des bedre, siger jeg bare..

Ca. 24 Cupcakes: 
Opvarm ovn til 180 grader C. Klargør to cupcake-pander med holdere. 
Smelt smør i en gryde og tilsæt Guinness. Tilsæt kakaopulveret og pisk det sammen indtil det har en ensartet masse. Tag det af varmen og lad det køle lidt ned. 
Bland mel, sukker, bagepulver og salt. 
Piske eg og creme fraiche sammen. Tilsæt øl-smør-mix og rør det sammen. Tilsæt de tørre ingredienser og rør det hele sammen til det har en ensartet struktur.  
Fyld cupcake-holderne 2/3 op. Bag dem i ca. 16-17 minutter, indtil en tandstik kommer ren op. Pas på med ikke at bage dem for meget, da de så tørrer ud. Lad dem køle i panden de første 5-7 minutter, tag dem derefter over på en rist og lad dem køle HELT af før du begynder med ganashe og frosting. 
completely.

Ganache-fyld: 
Kom den hakkede chokolade i en skål. Opvarm piskefløde i en lille gryde indtil det når kogepunktet (simrer), hæld det over chokoladen. Lad det stå et øjeblik og pisk så til det er ensartet lækkert. Hvis chokoladen ikke er helt smeltet, kan du sætte skålen over et vandbad eller i microovnen et øjeblik (!), men vær forsigtig med det. Tilsæt smør og Baileys og rør det sammen. 
Sæt ganashen til side så den køler af, evt. i køleskabet. Husk at røre i den hver 10. minut for at sikre at den køler ensartet. Den skal have lov at køle til den har konsistens til at blive pipet i cupcaken. 
Skær imens huller i toppen af cupcakene og når ganashen er klar, kom det i en pose med en åben tyl og fyld hullet med chokolade-ganashe.


Frosting: 
Kom smørret i en skål og pisk det i 2-3 minutter. Tilsæt gradvist flormelis indtil det er godt blandet sammen. Tilsæt nu Baileys indtil det har den konsistens og smag som du ønsker. Pynt evt. med smeltet chokolade som her, eller hvad din fantasi nu rækker til.



Lækker, lækker, lækker. Smager bedst frisk da ganashen sætter sig lidt når kagen har været i køleskabet. Guinness-Chokolade-kombinationen er virkelig god og tilpas fugtig. God fornøjelse.


Tak til Smittenkitchen.com for inspiration.

fredag den 4. januar 2013

Julecupcake


Ja, jeg ved det godt. Det er ikke december og det er ikke jul mere. Tro mig, jeg havde alt for meget i december til at kunne nå at lave cupcakes, men til gengæld havde jeg fri her i starten af januar, så fik jeg lavet mine julecupcakes og de er super gode, så du kan gemme opskriften til næste år!

Og de er også nemme! I modsætning til mange andre cupcakes, skal der ikke arbejdes med smør i stuetemperatur osv., det hele skal stort set bare blandes sammen, se selv:

Julecupcakes, nok til ca. 18 stk.
175 g smør
175 g rørsukker
3 æg
200 g mel
1 tsk bagepulver
revet skal af 1 appelsin
2 spsk mælk
2 spsk espresso (kan udelades, erstat med 2 spsk mælk mere - du kan også bruge frysetørret kaffe, så skal du også bruge lidt mere mælk)
1 tsk kanel
Korn fra 1 stang vanille eller 1 tsk. vanilleestrakt

Frosting 
- denne frosting vil jeg kun til pynt som på billedet. De cupcakes man skal spise, vil jeg nok vælge at lave enten en ostefrosting eller den klassiske smørfrosting til.
4 spsk appelsinsaft/juice
1 bæger past. æggehvide
175 g flormelis

Opvarm ovnen til 180 grader.

Smelt smør og lad det køle af i 5 minutter. Tilsæt evt. espresso.
Hældes i røremaskinen sammen med alle de andre ingredienser og piskes til ensartet masse.
Se nemt, nu er du klar til at komme de i wrapperne i formene og så skal de bages i 16-18 minutter til de er gyldne. Lad dem køle af på en rist. Kom først frosting på når de er HELT kolde.

Pyntefrostingen her er lidt mere besværlig faktisk. Kom æggehviden og appelsinjuicen i en skål og si flormelis i. Sæt det over et vandbad og pisk med elpisker i 7 minutter indtil det skinner og kan lave små toppe. Tag det af varmen og pisk i yderligere 2 minutter indtil det er kølet lidt af.

Nåja, og så har jeg lavet små fondant-julegaver. Det tog en times tid og er noget værre pillearbejde, men hyggeligt jo! Selve frostingen er bygget op på et lille kræmmerhus og pyntet med de klassiske sukkerkugler i forskellige størrelser og farver.

Glædelig jul ;)

onsdag den 28. november 2012

Citron Cupcakes


Jeg har længe gået med et ønske om at lave en citroncupcake. Der er en del mennesker der synes at frostingen på toppen godt kan gå hen og blive meget sød, derfor tænker jeg at næst efter gulerodscupcaken med ostefrosting, som er meget populær fordi ostefrostingen er meget frisk og lækker, så må noget med citron da kunne give den der balance imellem det meget søde og det syrlige eller friske. 

Jeg har fundet inspiration til en opskrift på Annettes Favoritter (hun har også en webshop, tjek det ud). Jeg har dog tweaked med nogle af de fif jeg har erfaring for giver en lækker kage og det slog heller ikke fejl denne gang.

Opskrift til 24 cupcakes: 

370 g mel
2½ tsk bagepulver
1/4 tsk salt
113 g smør (stuetemp.)
400 g sukker
2 store æg (stuetemp.)
3 dl sødmælk
1 dl creme fraishe (kan udelades - tilsæt ½ dl mælk mere)
1½ dl frisk presset citronsaft 
Frisk revet citronskal fra 3 økologiske citroner 
Kornene fra 1 vanillestang

Smør og sukker piskes godt. 
Æggene tilsættes et ad gangen, pisk langsomt efter hvert. 
De tørre ingredienser sigtes sammen i en skål. 
Tilsæt skiftevis de tørre ingredienser og mælken samt creme fraishen. 
Skrab siderne på skålen hvis nødvendigt. Pisk det til en ensartet masse. 
Tilsæt citronsaft samt citronskal og pisk det langsomt sammen. 

Som altid fyldes formene 2/3 op og bages i oven (ikke varmluft) ved 180 grader i ca. 18 minutter. 

Frosting:
200 g blødt usaltet smør
ca. 300 g flormelis - jeg ændrer rask væk på mængden hvis jeg ikke er tilfreds med konsistensen.. 
Citronsaft 
Evt. lidt lun mælk hvis du synes citronsmagen er ved at tage over.
Evt. citronskal til pynt hvis du lyster 

Pisk først smør og flormelis, tilsæt citronsaft lidt ad gangen. Pisk det godt sammen ved høj fart.

Jeg gjorde dét da de var afkølede, at jeg skar toppen og lidt af midten af kagen ud, så jeg kunne fylde mere frosting 'inden i' kagen og for dem der er vilde med frosting var det et hit.

Jeg pyntede med frisk revet citronskal og en enkelt Dr. Oetker stjerne.

Stort hit både i børnehaven og på arbejdet. Dejlig både luftig og fugtig kage og frisk smag af citron.
De kan sagtens holde i køleskabet til dagen efter, faktisk blev de lidt bedre af det, men de vil gerne i en beholder eller have film over sig. :)

mandag den 15. oktober 2012

Babycupcake

En af mine kolleger venter en lille pige og jeg fik lov at lave nogle babycupcakes i den anledning. Det er samme opskrift som karamel-cupcakes lavet med dulce de leche.

Jeg har faktisk købt en babyform i silicone, den kostede en mindre formue hos Specialkøbmanden, men jeg har endnu ikke fundet ud af hvordan jeg får babyen UD af formen uden enten at den får trykket numsen eller hovedet, så den må I have til gode.. Jeg endte med selv at forme en baby og give den et 'tæppe' på øverst på cupcake-tårnet. Og ja, der var faktisk en kollega der spiste hele fondant-babyen, det skal man vist have et meget højt sukker-tolerance-niveau for at kunne gøre..



søndag den 14. oktober 2012

Sarah Bernhardt Cupcakes


Hvis der var nogen der fulgte med i Den Store Bagedyst på DR1, så var der cupcakes på programmet i det allerførste program og Stefan præsenterede en Sarah Bernhardt cupcake, som så skøn ud og lige siden har jeg tænkt at det må jeg prøve, for jeg kan ret godt lide Sarah Bernhardt kagen. 

I dag skulle vi fejre farmors fødselsdag og hun ønskede sig at jeg tog kager med, så der var den perfekte lejlighed til at teste den der kage jeg havde set på tv. Dog har jeg i dagene op til søgt lidt på nettet og det er småt med Sarah Bernhardt cupcakes. Der er masser af opskrifter på Sarah Bernhardt kager, men det er jo ikke helt det samme. 

Jeg besluttede mig for at lave en makronmuffin til bund og så lave fyldet fra Sarah Bernhardt kagen og selvfølgelig overtrukket med chokolade (hvordan gør man dét uden toppingen falder af??). 

Det vil altså sige at den her følgende opskrift er et førstegangsforsøg og et mix af andre. Der kan sikkert godt tweakes nogle ting, men jeg synes resultatet blev rigtig godt! 


Opskrift på Sarah Bernhardt cupcakes ca. 30 stk: 

6 æg 
600 g rørsukker
250 g knuste makroner
250 g hvedemel
250 g smeltet smør
ca. 100 g mandler og evt. valnødder efter hvad du synes

Æg og sukker piskes luftigt. Mel røres forsigtigt i. Makroner og let afkølet smør tilsættes. Tilsidst de hakkede mandler/valnødder. 

Bages i ovnen ved 200 grader alm. varme i 16-18 minutter - eller til de er gyldne på toppen. De falder lidt sammen når de køler, det skal du ikke blive forskrækket over.

Chokoladecreme
7,5 dl piskefløde
300 g god chokolade 55-70% (jo højere chokolade %, des mindre børnevenligt idet den bliver mere bitter)

Ca. 300 g chokolade 70-85% til at dyppe kagerne i.

Kog fløden op, sluk for varmen, hæld fløden over chokoladen og lad det stå et par minutter mens chokoladen smelter. Rør rundt så det bliver en ensartet masse. Dækkes med film som kommer helt ned og rører hele overfladen på chokolademassen, så eventuelt kondensvand ikke løber ned i blandingen. Sættes i køleskabet i minimum 4 timer. Gerne natten over.

Efter 4 timer på køl (min stod natten over i køleskabet), tages det ud og piskes op. Det er lidt svært at sige hvordan eller hvorlænge, du må smage dig frem. Pas på det ikke klumper. Det bliver ikke mere fyldigt som ellers når man arbejder med piskefløde, der bliver bare pisket lidt luft ind i chokolademassen.


I starten brugte jeg en palet til at stable chokolademassen ovenpå kagerne, men det tog simpelthen for lang tid og det svinede, så jeg endte med at komme det i en sprøjtepose med bare en åben tyl og så på med det - det kommer så til at ligne små hundelorte på kagerne indtil der kommer overtrækschokolade på, men det må du leve med sålænge :)

En ting jeg så skal øve mig på, er temperering af overtrækschokoladen. Vi har pt. ikke noget sliktermometer, for ellers er det noget med op på 34 grader og så ned på 28 grader, men jeg tog 300 g chokolade og smeltede forsigtigt i vandbad (det er dampen der smelter chokolade, din skål må ikke røre vandet, har jeg lært for nylig). Så havde jeg en masse sjov med at finde ud af hvordan man får det op på cupcaken uden at få det alle mulige andre steder hen. Det hjælper hvis man lige sætter cupcakes på køl i 5-10 minutter efter man har kommet fyldet på, så sidder det bedre fast på kagen når du skal dyppe.



Det allervigtigeste var, at farmor blev meget glad for kagerne og de smagte SUPER godt.