En af mine kolleger venter en lille pige og jeg fik lov at lave nogle babycupcakes i den anledning. Det er samme opskrift som karamel-cupcakes lavet med dulce de leche.
Jeg har faktisk købt en babyform i silicone, den kostede en mindre formue hos Specialkøbmanden, men jeg har endnu ikke fundet ud af hvordan jeg får babyen UD af formen uden enten at den får trykket numsen eller hovedet, så den må I have til gode.. Jeg endte med selv at forme en baby og give den et 'tæppe' på øverst på cupcake-tårnet. Og ja, der var faktisk en kollega der spiste hele fondant-babyen, det skal man vist have et meget højt sukker-tolerance-niveau for at kunne gøre..
mandag den 15. oktober 2012
søndag den 14. oktober 2012
Sarah Bernhardt Cupcakes
Hvis der var nogen der fulgte med i Den Store Bagedyst på DR1, så var der cupcakes på programmet i det allerførste program og Stefan præsenterede en Sarah Bernhardt cupcake, som så skøn ud og lige siden har jeg tænkt at det må jeg prøve, for jeg kan ret godt lide Sarah Bernhardt kagen.
I dag skulle vi fejre farmors fødselsdag og hun ønskede sig at jeg tog kager med, så der var den perfekte lejlighed til at teste den der kage jeg havde set på tv. Dog har jeg i dagene op til søgt lidt på nettet og det er småt med Sarah Bernhardt cupcakes. Der er masser af opskrifter på Sarah Bernhardt kager, men det er jo ikke helt det samme.
Jeg besluttede mig for at lave en makronmuffin til bund og så lave fyldet fra Sarah Bernhardt kagen og selvfølgelig overtrukket med chokolade (hvordan gør man dét uden toppingen falder af??).
Det vil altså sige at den her følgende opskrift er et førstegangsforsøg og et mix af andre. Der kan sikkert godt tweakes nogle ting, men jeg synes resultatet blev rigtig godt!
Opskrift på Sarah Bernhardt cupcakes ca. 30 stk:
6 æg
600 g rørsukker
250 g knuste makroner
250 g hvedemel
250 g smeltet smør
ca. 100 g mandler og evt. valnødder efter hvad du synes
Æg og sukker piskes luftigt. Mel røres forsigtigt i. Makroner og let afkølet smør tilsættes. Tilsidst de hakkede mandler/valnødder.
Bages i ovnen ved 200 grader alm. varme i 16-18 minutter - eller til de er gyldne på toppen. De falder lidt sammen når de køler, det skal du ikke blive forskrækket over.
Chokoladecreme
7,5 dl piskefløde
300 g god chokolade 55-70% (jo højere chokolade %, des mindre børnevenligt idet den bliver mere bitter)
Ca. 300 g chokolade 70-85% til at dyppe kagerne i.
Kog fløden op, sluk for varmen, hæld fløden over chokoladen og lad det stå et par minutter mens chokoladen smelter. Rør rundt så det bliver en ensartet masse. Dækkes med film som kommer helt ned og rører hele overfladen på chokolademassen, så eventuelt kondensvand ikke løber ned i blandingen. Sættes i køleskabet i minimum 4 timer. Gerne natten over.
Efter 4 timer på køl (min stod natten over i køleskabet), tages det ud og piskes op. Det er lidt svært at sige hvordan eller hvorlænge, du må smage dig frem. Pas på det ikke klumper. Det bliver ikke mere fyldigt som ellers når man arbejder med piskefløde, der bliver bare pisket lidt luft ind i chokolademassen.
I starten brugte jeg en palet til at stable chokolademassen ovenpå kagerne, men det tog simpelthen for lang tid og det svinede, så jeg endte med at komme det i en sprøjtepose med bare en åben tyl og så på med det - det kommer så til at ligne små hundelorte på kagerne indtil der kommer overtrækschokolade på, men det må du leve med sålænge :)
En ting jeg så skal øve mig på, er temperering af overtrækschokoladen. Vi har pt. ikke noget sliktermometer, for ellers er det noget med op på 34 grader og så ned på 28 grader, men jeg tog 300 g chokolade og smeltede forsigtigt i vandbad (det er dampen der smelter chokolade, din skål må ikke røre vandet, har jeg lært for nylig). Så havde jeg en masse sjov med at finde ud af hvordan man får det op på cupcaken uden at få det alle mulige andre steder hen. Det hjælper hvis man lige sætter cupcakes på køl i 5-10 minutter efter man har kommet fyldet på, så sidder det bedre fast på kagen når du skal dyppe.
Det allervigtigeste var, at farmor blev meget glad for kagerne og de smagte SUPER godt.
tirsdag den 11. september 2012
Karamel-cupcakes
Jeg har opdaget noget der hedder dulce de leche. Det er genialt til kager. I princippet er det kondenseret mælk på dåse som man så koger i 3 timer, så tryller det sig om til en lækker karamel-masse der er super god til kager og desserter. Jeg har ladet mig fortælle det er meget udbredt i Sydamerika og også i Rusland. Måske er det bare os der er bagud..? :) I hvert fald gav det en rigtig god karamel-cupcake!
Opskriften er fra Hummingbird Bakery. Jeg vil lige sige, at jeg allerede i bage-fasen studsede over hvor meget sukker der skulle i opskriften, når der nu også skulle dulce de leche i, som også er meget sødt. Hvis jeg skal lave dem en anden gang, tror jeg at jeg halverer sukkermængden, det mener jeg godt den kan klare. Det kan godt blive en tand for sødt med både dulce de leche i dej og i frosting.
Opskrift til 12-16 cupcakes:
80 g usaltet smør
280 g sukker (jeg ville nok nøjes med halvdelen..)
240 g hvedemel
1 spsk bagepulver
1/4 tsk salt
2 store æg
2½ dl sødmælk
½ tsk vanilleessens (jeg bruger altid rigtig vanille i stedet, her brugte jeg kornene fra 1 god stang vanille)
150 g dulce de leche
Frosting:
500 g flormelis
160 g usaltet smør
½ dl sødmælk (lun)
100 g dulce de leche
Opskrift:
2. Slå æggene ud i en kande, tilsæt mælk og vanille(essens) og rør det sammen.
3. Hæld langsomt det meste af æggemassen op i 'krummerne' mens maskinen kører på lav hastighed. Skru nu op på middel hastighed til dejen er glat.
4. Skrab skålens sider ned, tilsæt resten af mælk/æggeblandingen og dulce de leche. Rør på middel hastighed til dejen er ensartet.
5. Fyld formene 2/3 op med dej og bag dem i 18-20 minutter ved 190 grader. De er færdige når de er gyldne, du kan evt. teste med en træpind der stikkes i og kommer op ren. Kagerne køles først af i formene et par minutter og køler derefter helt af på en bagerist.
Frosting:
Rør flormelis og smør sammen med den elektriske mikser til blandingen er grynet og uden store klumper.
Tilsæt langsomt mælken mens mikseren kører på lav hastighed.
Skru op til høj hastighed og pisk til blandingen virker let og luftig.
Tilsæt dulce de leche og pisk det glat.
Pipes eller smøres på kagerne når de er kølet HELT af.
lørdag den 1. september 2012
Traktorkage
Jeg luftede mine bekymringer for mine ikke-kagekyndige, men meget søde, kolleger og de mente at det da ikke kunne være det store problem, det måtte være noget med et par firkanter og et par cirkler og det lød jo nemt nok, så jeg sagde ja til udfordingen.
Siden da kiggede jeg på utallige traktorkager på nettet og det så slet ikke så nemt ud som mine hjælpsomme kolleger fik det til at lyde som og jeg kunne godt se mig stå og fumle med et traktorhjul i fondant og det var ikke noget kønt syn. Så til sidst besluttede jeg mig for at lave en kage omkring en traktor, og det skulle vise sig at være en meget bedre idé, som du kan se på billederne.
Jeg har ikke lavet dyr før i fondant, men jeg tænkte at det skulle der være på kagen med traktoren, så jeg satte mig ned aftenen før og lavede nogle dyr. Der findes nogle ganske udmærkede instruktioner på youtube og på nettet til at lave dem, så det kan man sagtens kaste sig ud i.
Selve kagen er gulerodskagen fra min opskrift på gulerodscupcakes:
Der er bare brugt den dobbelte mængde. Jeg har bagt to bunde i en firkantet bradepande ca. str. 20x35 cm og så skal kagerne bage noget længere end cupcakes (ca. 35 min eller til den pind du stikker i dem kommer op ren). De bliver så skåret igennem og så er ostefrostingen lagt imellem - hvis du piper den med en stor tyl, får du et ens lag i hele kagen - og ligeledes er hele kagen er dækket med et tyndt lag af det (dirty-icing), så fondanten der skal dække kagen har noget at hænge fast i.
Jeg har brugt chokolade-fondant for at det skal ligne jord og så er der almindelig smør-frosting til 'græs'. Sten, blomster og dyr er altsammen fondant og skabte stor lykke hos børnene der var med. Lærke på 5 år måtte dog indse at en hel gris i munden på én gang, blev for meget.. Traktoren kører på en 'grusvej' af rørsukker og Williams navn er pipet med royal icing (opskrift her på bloggen, kig under etiketter).
Min mand hjalp til og kreerede hegnet, som kun ses på et af billederne, for jeg turde ikke sætte det på før vi nåede frem. Det blev rigtig godt og afsluttede kagen fint. Det er lavet med træ-grillspyd dækket af chokolade-fondant.
Kagen var en stor success og smagte rigtig godt (hvis man ellers skilte sig af med de til tider store mængder fondant). Børnene synes det var fantastisk at det hele kunne spises.
Tillykke med fødselsdagen William.
fredag den 20. juli 2012
Verdens bedste chokoladekage
Intet mindre. Dét søgte jeg på da jeg skulle lave feriekage til mine kolleger og der blev ønsket "chokoladekage med chokolade på". Hm, man bliver jo nødt til at opretholde sit ry som 'en der kan bage', så jeg måtte finde en GOD opskrift på chokoladekage.
Så jeg googlede 'verdens bedste chokoladekage' og frem kom 'mudcake'. Det er jeg stødt på før og det lyder godt, så det gør vi, tænkte jeg. Det var en god beslutning, det blev super godt. Den smager af MEGET.
Opskrift:
300 g smør
300 g mørk chokolade (jeg brugte 70%)
10 tsk Nescafé
240 ml vand
220 g selvhævende mel (sånoget fancy noget har jeg ikke, så jeg brugte almindeligt mel og så tilsatte jeg 1 tsk bagepulver)
220 g mel
70 g kakao
3/4 tsk natron
700 g sukker (jeg bruger altid rørsukker)
6 æg
12 tsk rapsolie
180 ml kærnemælk
Bagetid ved 160 grader ca. 2 timer
Smelt smør og chokolade i en gryde sammen med vand og nescafé.
Sigt mel, natron og kakao sammen og bland med sukkeret.
Pisk æg, olie og kærnemælk sammen og bland det samme med melblandingen og chokolade- og smørblandingen. Hæld blandingen i en smurt springform, hvor bunden er beklædt med bagepapir.
Bag midt i ovnen. Husk at tjekke nu og da, da der kan være stor forskel på ovne. Kagen er klar, når du stikker en stegenål eller lignende i den og den kommer op ren.
Ckokoladeganashe:
200 g mørk chokolade
70 g smør
1 spsk piskefløde
Smelt chokolade og smør ved svag varme (evt over vandbad). Tag af varmen og tilsæt fløde. Lad blandingen køle en smule af til den er blevet lækker og tyk. Brug en spatel, en dejskraber eller lignende og kom på kagen.
Slut eventuelt af med et drys hakkede nødder på toppen.
Også tak til foodfanatic for tips om nødder på toppen. Det gir' lige det sidste crunch og lidt variation i teksturen. Min mand synes creme fraishe til er fantastisk fordi kagen er så tung i chokolade-smagen.
UPDATE:
Senere på sommeren lavede jeg mudcaken igen og jeg havde i mellemtiden set Mette Blomsterberg havde lavet noget lignende, hvor hun havde skåret kagen over og lagt et lag hindbærsyltetøj imellem og så pyntet med hindbær. Det blev rigtig godt og hindbærene gir' lige det ekstra! Der blev serveret en lækker vanilleis til, det var perfekt!
Så jeg googlede 'verdens bedste chokoladekage' og frem kom 'mudcake'. Det er jeg stødt på før og det lyder godt, så det gør vi, tænkte jeg. Det var en god beslutning, det blev super godt. Den smager af MEGET.
Opskriften er fra kage-konen og jeg kan se der er andre bloggere end mig der har lavet den og det er der god årsag til. Hvis man er heavy-chokolade-fan, så bliver man afhængig af den her!
Her er linket til kage-konens blog - hun har en fin oversigt over ingredienser til forskellige forme, men jeg vil sige min 28 cm form var for lille til den mængde jeg brugte og det var ikke så meget som der er angivet der skal bruges til den form..
Så blev der jo bare en ekstra lille kage til familien, ikke noget at klage over og den smager superdejligt selv flere dage efter, hvor den har stået i køleskabet.
Man skal lige huske at lægge mærke til bagetiden inden man går igang. Det er ikke sånoget man lige laver inden der kommer gæster. Jeg gik igang kl. 8 om aftenen og havde ikke lige set bagetiden, så jeg fik travlt.
![]() |
Synes faktisk ikke helt at billedet gør dens konsistens ære, den er meget fugtig og lækker, man kan ikke spise et stort stykke, med mindre man er MEGET chokoladeglad. |
300 g smør
300 g mørk chokolade (jeg brugte 70%)
10 tsk Nescafé
240 ml vand
220 g selvhævende mel (sånoget fancy noget har jeg ikke, så jeg brugte almindeligt mel og så tilsatte jeg 1 tsk bagepulver)
220 g mel
70 g kakao
3/4 tsk natron
700 g sukker (jeg bruger altid rørsukker)
6 æg
12 tsk rapsolie
180 ml kærnemælk
Bagetid ved 160 grader ca. 2 timer
Smelt smør og chokolade i en gryde sammen med vand og nescafé.
Sigt mel, natron og kakao sammen og bland med sukkeret.
Pisk æg, olie og kærnemælk sammen og bland det samme med melblandingen og chokolade- og smørblandingen. Hæld blandingen i en smurt springform, hvor bunden er beklædt med bagepapir.
Bag midt i ovnen. Husk at tjekke nu og da, da der kan være stor forskel på ovne. Kagen er klar, når du stikker en stegenål eller lignende i den og den kommer op ren.
Ckokoladeganashe:
200 g mørk chokolade
70 g smør
1 spsk piskefløde
Smelt chokolade og smør ved svag varme (evt over vandbad). Tag af varmen og tilsæt fløde. Lad blandingen køle en smule af til den er blevet lækker og tyk. Brug en spatel, en dejskraber eller lignende og kom på kagen.
Slut eventuelt af med et drys hakkede nødder på toppen.
Også tak til foodfanatic for tips om nødder på toppen. Det gir' lige det sidste crunch og lidt variation i teksturen. Min mand synes creme fraishe til er fantastisk fordi kagen er så tung i chokolade-smagen.
UPDATE:
Senere på sommeren lavede jeg mudcaken igen og jeg havde i mellemtiden set Mette Blomsterberg havde lavet noget lignende, hvor hun havde skåret kagen over og lagt et lag hindbærsyltetøj imellem og så pyntet med hindbær. Det blev rigtig godt og hindbærene gir' lige det ekstra! Der blev serveret en lækker vanilleis til, det var perfekt!
Etiketter:
Chokoladekage,
ganashe,
Mette Blomsterberg,
mudcake
torsdag den 19. juli 2012
Fondantpynt - gulerødder
Her er en af de nemme: Gulerødder i fondant.
Lidt inspiration til pynt på kager eller cupcakes. De er supernemme at lave.
Indfarv noget fondant i den ønskede orange og grønne farve. Jeg kommer altid til at lave alt for meget.. Og så skal der jo bare rulles. Jeg laver lidt skrå striber på dem med en tandstik. Jeg bruger også tandstikken til at stikke lidt grønt-farvet fondant ned i toppen på guleroden. Hvis det ikke vil hænge ved kan du komme lidt vand på spidsen af tandstikken, det fungerer som lim, men pas på der ikke kommer for meget så opløser det guleroden i stedet..
Jeg bruger dem til pynt på de meget meget lækre gulerodscupcakes med cheese-frosting
http://cakeateer.blogspot.dk/2012/06/gulerodscupcake-med-fldeostfrosting.html
Jeg er også blevet inspireret til at lave flere grønsager - se f.eks. en hel urtehave.
Lidt inspiration til pynt på kager eller cupcakes. De er supernemme at lave.
Undskyld den dårlige billedkvalitet, det var åbenbart for mørkt da jeg tog det.
Indfarv noget fondant i den ønskede orange og grønne farve. Jeg kommer altid til at lave alt for meget.. Og så skal der jo bare rulles. Jeg laver lidt skrå striber på dem med en tandstik. Jeg bruger også tandstikken til at stikke lidt grønt-farvet fondant ned i toppen på guleroden. Hvis det ikke vil hænge ved kan du komme lidt vand på spidsen af tandstikken, det fungerer som lim, men pas på der ikke kommer for meget så opløser det guleroden i stedet..
Jeg bruger dem til pynt på de meget meget lækre gulerodscupcakes med cheese-frosting
http://cakeateer.blogspot.dk/2012/06/gulerodscupcake-med-fldeostfrosting.html
Jeg er også blevet inspireret til at lave flere grønsager - se f.eks. en hel urtehave.
Her er de på Isabellas fødselsdagslagkage. Det er også en gulerodskage med ostefrosting imellem lagene.
onsdag den 18. juli 2012
Jordbær/chokolade Cupcake
Altid et hit med jordbær og chokolade.
Disse var til min lillebrors housewarming. Man skal passe på med at spørge om man skal have noget med når man er en af dem der bager ting og sager ;)
Det er min favorit-chokolade-opskrift der er anvendt: http://cakeateer.blogspot.dk/2011/11/frosting-to-die-for.html
Chokoladekagen bliver lige tilpas stærk i chokoladesmagen og har en lækker konsistens. Man kan ikke nøjes med én.
Frostingen er den almindelige smør/flormelis frosting med jordbærsaft fra frosne jordbær.
Disse var til min lillebrors housewarming. Man skal passe på med at spørge om man skal have noget med når man er en af dem der bager ting og sager ;)
Chokoladekagen bliver lige tilpas stærk i chokoladesmagen og har en lækker konsistens. Man kan ikke nøjes med én.
Frostingen er den almindelige smør/flormelis frosting med jordbærsaft fra frosne jordbær.
Abonner på:
Opslag (Atom)