tirsdag den 21. maj 2013

Sommerlagkage

Ikke den store fancy-kage med fondant i dag, bare en helt almindelig god lagkage! Synes jeg ville dele den med jer fordi den blev supergod. Desværre havde jeg en masse at se til til min datters fødselsdag og fik ikke taget et ordenligt billede af den, så I må nøjes med det her:


Jeg har købt (ja, du læste rigtigt) lagkagebunde i dagens anledning. Hvis nogle af jer så prinsessekagen , så kan I måske forestille jer at jeg ikke havde det store behov for at bage mere dagen efter.. Så altså, købe chokoladelagkagebunde og de var meget fine. Bundene er dryppet med Cointreau og så lagt sammen med gammeldags lagkagecreme, jordbærpure og jordbærflødeskum samt friske jordbær.

Opskrift på lagkagecreme: 
5 dl sødmælk
40 g maizena
70 g sukker
3 æggeblommer
1 god vanillestang

Bland kornene fra vanillestangen med lidt sukker for at skille kornene ad. I 1 dl sødmælk blandes maizena, sukker og vanille. Rør godt og tilsæt æggeblommerne. De resterende 4 dl sødmælk varmes op til kogepunktet sammen med vanillestangen. Når mælken koger, tilsæt mælkeblandingen og rør godt til den tykner. Sæt på køl med film over, filmen skal helt ned og røre ved cremen så evt. kondensvand ikke løber ned i cremen.

Jordbærpuré og -flødeskum opskrift: 
Skal laves dagen før eller adskillige timer på køl i hvert fald.
200 g jordbær, friske eller frosne - lidt flere hvis du vil bruge nogle til pynt
50 g sukker (evt. lidt mindre hvis det er friske jordbær, de er tit lidt sødere)
1 vanillestang
2 plader husblas
Læg husblas i blød i koldt vand i en lille halv time. Kog jordbærene let med sukker og vanille. Blend dem med en stavblender. Vrid husblas for vand og lad dem smelte i den varme blanding. Sæt pureen på køl, gerne til næste dag.
Tag lidt af pureen og bland med en hårdt pisket flødeskum (pas på den ikke gryner). Mængden må du sjusse dig til alt efter hvordan konsistensen af blandingen bliver, den skal kunne pipes på kagen uden at løbe ud over det hele.

Tag lidt af pureen og smør på en eller begge bunde i kagen. Jeg gjorde det kun på den ene. Friske jordbær skæres i skiver og lægges i et tæt lag ovenpå pureen. Herefter kommes enten kagecreme eller jordbærflødeskum på og det omvendte i det andet lag. Jeg har toppet med kakaoglasur og frisk flødeskum på siderne af kagen og så er der lidt pynt med en gul royal icing, som jeg legede lidt med aftenen før.

Kagen smagte virkelig godt! Hvis man er til den slags - og meget børnevenlig - man kan evt. undlade Cointreuen hvis det er, men den gir den lidt kant. Hvis min mand ikke havde været indædt modstander af dem, ville jeg nok have kommet lidt knuste makroner i jordbærflødeskummet for at give den lidt ekstra struktur og crunch.

God sommer :)

søndag den 19. maj 2013

Prinsessekage


Min store pige fyldte 6 år fredag og ville selvfølgelig gerne have prinsessekage til når kammeraterne kom på besøg for at fejre hende. Eller - faktisk vil hun gerne have alle de kager jeg laver på skift og jeg tror hun kan spise en hel pakke fondant selv hvis hun ellers fik lov og her var der i hvert fald mulighed for at få noget sukker indenbords! Hun skulle selvfølgelig have det der stykke med lyserøde flæser da vi skulle skære ud og hun spiste også alt dukkens "tøj".. :) Hun havde en god dag. 

Indholdet er 2x chokoladekage lagt sammen med og opsmurt med kakaofrosting. I bunden er en mudcake, som vist er navngivet "Death by Chocolate" af en blogger der hedder Danca (fotograf i øvrigt). Hun skriver på sin blog at det er verdens bedste kage, men det er det ikke, for den har jeg lavet ;)

Opskrift (mudcake):

220 gram mel 
400 gram sukker 
125 gram kakao  
2 tsk. natron
1 tsk. salt
1 vanillestang

Alle disse ingredienser blandes sammen og så tilføjes
2 æg
5 dl varmt vand
2,5 dl olie

Det hele røres godt sammen og smides i en form (gerne en springform) og bages i ovnen 60 til 75 minutter på 175 grader. Min var altså meget lang tid om at blive færdig, måske så lang tid som 1½ time (?). Det er en meget flydende dej. Kagen er meget fugtig, også færdig. Den holder sig fugtig og lækker i dagevis. Den er dog ikke så børnevenlig og den bliver næsten sort pga. den megen kakao man kommer i. 

Hvis du bruger en springform, så benyt dig af "viskestykketricket". Et vådt viskestykke, stadig let dryppende, vikles omkring springformen. Det plejer at kunne holde sig selv. Det hjælper til at kagen ikke bages så hårdt ved kanten først og dermed laver en vulkan på midten af kagen efterfølgende. Tricket forlænger bagetiden noget. Wilton har lavet et slags bånd med velcro til at sætte om, det er smartere og måske lettere med selvfølgelig dyrere end viskestykket ;) 
Test altid kagen ved at indsætte en tandstik - eller grillpind - i midten af kagen. Når den kommer ren ud, er kagen færdig. 

Den anden opskrift og den anden halvdel af kagen kom fra Annes KageKrummer. Ud fra en søgning på en børnevenlig chokoladekage. I princippet handler det vist bare om at komme mindre kakao i.. Næste gang vil jeg lede efter en der rent faktisk indeholder chokolade, men jeg var ved at løbe tør for tid.. 

Opskrift II: 

100 g smør eller margrine
3 dl sukker
2 æggeblommer
3 dl mel
2 spsk kakao
2 tsk bagepulver
1 vanillestang
1½ dl kogende vand
2 stiftpiskede æggehvider 




Det hele røres sammen og til sidst vendes de stiftpiskede hvider i.
Bages ved 175 i 50-60 minutter.


Jeg turde ikke skære mudcaken igennem fordi den var så fugtig, så jeg var bange for at den bare ville fedte rundt, men den anden skar jeg igennem og så er der lagt kakaofrosting imellem lagene og det er kagen også smurt op med, efter at kugleformen er skåret til med en savtakket kniv. 

Selve kagen var et stort hit udseendemæssigt, men som sagt var den der mudcake ikke så børnevenlig ifølge de 7 børn vi havde på besøg. 



lørdag den 11. maj 2013

Barbapapa-kage


Efter blomsterhavekagen kom der bestillinger på flere kager til børn og så er det jo heldigt, at det er det jeg synes er sjovest at lave.

Her er Barbapapa-kagen til lille Katrines 2 års fødselsdag. De små barbapapaer voldte mig store problemer i starten og jeg har ikke noget imod at fortælle jer, at der er gået adskillige pakker fondant til at øve mig på at få dem til at se ordenlige ud. Hemmeligheden ligger i detaljerne, kan jeg godt afsløre.

Indeni kagen er lyse lagkagebunde med chokolademousse i nederste lag og øverste lag er en rabarbermousse. Den er smurt op med 2½ lag vanillesmørcreme før fondanten kom på. Jeg har brugt det meste af en pakke Wilton-fondant til at dække den med i et tyndt lag, dvs. ca. 500 g.

Rabarbermoussen var ved at gi' mig hjertestop, da den var meget lang tid om at sætte sig.. men sådan er det åbenbart altid. Jeg kan ligge vågen om natten og "spekulere" på de mindste detaljer ved kagen og 'hvad nu hvis træet falder af eller cremen løber ud af kagen når de skærer den og sånoget'..

Opskrifter er allesammen lånere denne gang:
Bunde er fra Amo
Rabarber-mousse fra Cakeaholic
Chokolademousse fra en af Mette Blomsterbergs opskrifter.

Barbapapa-familien er på skovtur. 
Her er Barbapapa og Barbamama sammen med Barbapjuske på picnictæppet. 

Barbagul plukker blomster og Barbarød ser med.

Barbaorange er faldet i søvn opad træet, med sin bog og sine briller på maven. I træet bor en spøjs hvid fugl.

Barbablå har fået øje på de glitrende bogstaver. 

Barbalilla, fin som altid, og barbagrøn er ovre ved kilden, hvorfra der løber vand (pipinggel) ned på kanten af kagefadet. Det var i hvert fald IKKE for at skjule et fondant-kiks i hjørnet.. ;) Oprindeligt ville jeg have lavet en sø på kagen, men jeg synes ikke der var plads til det med alle de figurer der skulle på. 






fredag den 26. april 2013

LEGO minicupcakes


Elias fyldte 5 år og er vild med LEGO-klodser, så han skulle selvfølgelig have mini-cupcakes med LEGO-klodser på. Det var meget hyggeligt at lave, men det tog en evighed med alle de klodser :)

Cupcaken er en sandkage-variant med smøreost.

Opskrift til 60 minicupcakes:
350 gram smør
1 pk. philadelphia naturel
575 g sukker
6 store æg
330 g mel
lidt salt
2 vanillestænger

Smør og ost røres ensartet.
Tilsæt sukker med vanillekorn og rør godt.
Tilsæt æggene, et ad gangen.
Si melet og tilsæt det stille og roligt, røres langsomt og ikke for meget.
Tilsæt saltet.
Nu tror du måske det ikke hæver fordi der ikke er bagepulver eller natron i, men det gør det, så du skal stadig kun fylde formene ½-2/3 op.
Bages ved 160 grader i ca. 18-22 minutter.
De skal være let gyldne på toppen. Den første batch snød mig lidt, de var ikke ordenlig færdige, så jeg var oppe på de ca. 20 minutter med hver. Kagen bliver ret sød og er derfor meget børnevenlig, især med chokolade og pynt på.

På toppen er almindelig chokoladefrosting (flormelis, kakao, lun mælk og usaltet smør). Hvis det ser ud som om den er skilt lidt, så er det simpelthen fordi da jeg havde bagt hele dagen, var der blevet for varmt i køkkenet og så har den en tendens til at løbe en smule.


tirsdag den 23. april 2013

Sommerfuglelagkage


Ja nu er det ikke en politisk reklame, bare rolig. Det var Venstre i Nordsjælland, der skulle have opstillingsmøde og bestilte en kage til lejligheden. Så det blev sommerfugletema. Hvis det hjælper nogen, så var den rød indeni ;) 

Bundene vil jeg faktisk ikke skrifte opskriften på, for jeg var ikke tilfreds med resultatet. De blev for tunge til min smag for lagkagebunde. Det er chokoladebunde lavet med rigtig chokolade og smagen var rigtig god. Fyldet er jordbærmousse og hvid chokolade-ganache. 

Opskrift jordbærmousse: 
500 g frosne jordbær
1 dl sukker 
1 vanillestang
2 dl yoghurt naturel 
8 plader husblas 
½ l. piskefløde

Hæld bærrene i en gryde (det er lige meget om de er frossen eller tøet), drys sukker med korn fra vanillestangen over, og kog forsigtigt.
Blød husblassen op i ½ time i koldt vand.
Blend bær til en ensartet masse. 
Hæld yoghurten i og rør rundt. 
Kram vandet fra og smelt husblassen over et vandbad.
Hæld en smule af den lune jordbærblanding i husblassen ad gangen og rør, indtil du har brugt ca. 1/4-del af blandingen, så hælder du det hele sammen og rør godt (på den måde undgår du "vingummibamser" i moussen).
Pisk fløden til skum og vend den i bærblandingen. 
Stil moussen på køl i minimum 2 timer - gerne natten over. 


Igen, I får ikke opskriften på den hvide chokolade-ganache (den kan du såmænd finde mange steder - Price har en fin opskrift), den var lidt for tung. Hvis jeg skal lave det en anden gang, skal det være med en hvid toblerone mousse. Jeg ku' virkelig bare ikke finde hvid toblerone nogen steder! Jeg ved ikke om de er gået ud af almindelig handel og kun kan fås ved grænsen..

Kanten er smørcreme med frysetørrede blåbær.


lørdag den 13. april 2013

Mors Dags Cupcake


I år er det den 12. maj du skal sætte kryds ved. Husk det nu! Hvad med sånogle fættere her på bordet til eftermiddagskaffen? Det kan da kun bringe lykke. Det gjorde det i hvert fald hos min mor, selvom det var lidt tidligt. Hvad hun ikke må stå model til altså.. ;) 

Bunden er denne gang en sandkage eller en poundcake. Det vil jeg ikke vælge en anden gang, for den blev for tung i kagen. En cupcake skal ikke være for tung eller for sød, for så bliver det hele for meget, med den lidt tunge og meget søde topping der som regel er på. 

Først er cupcaken dækket med en lyserød glasur. De hvide swirls er en vanillefrosting lavet med en Wilton 30 tyl og så er der skrevet bogstaver med en Wilton 3 tyl. Optional pynt med sukkerkugler i forskellig farve og størrelse. 



Ved siden af lavede min mand en klassisk sandkage af den samme dej som cupcaken fik til bund, og det var en virkelig lækker sandkage, så den kan I godt få opskriften på. 

Virkelig god sandkageopskrift, fra Tørsleffs husmoder Service (!?):
500 g smør/margarine (stuetemp.)
500 g sukker
500 g hvedemel
8 æg
½ tsk bagepulver
3 tsk vanillesukker (Vi brugte 2 ægte vanillestænger)

Sukkeret røres med smør/margarine. Tilsæt æggene et ad gangen. De tørre ingredienser blandes og tilsættes lidt efter lidt. Dejen fordeles i 2 smurte 1 liters forme (rugbrødsform) og sættes i en kold ovn. Bagetid: 75 minutter ved 165 grader.

tirsdag den 9. april 2013

Cakeateer på Facebook

Kære venner

Jeg har valgt at oprette en Facebook-side løbende med bloggen. På Facebook-siden vil der være mindre indlæg og detaljearbejde at finde, hvor de større tekster og opskrifter fortsat vil blive lagt her på bloggen. Jeg vil blive meget glad hvis I vil klikke på 'like' på Cakeateers Facebookside.

Festrose i sugarpaste.