torsdag den 21. marts 2013

Blomsterhave


Min gode venindes dreng Alexander, fylder 6 år lige om lidt og han har en masse udfordringer at slås med ellers, så da han bad om jeg ville lave hans fødselsdagskage og det skulle være en blomsterhave, så blev jeg sådan lidt neurotisk omkring den kage - den SKULLE bare vække glæde hos ham. Heldigvis så ville kageguderne mig og Alexander det godt, for kagen endte med at blive rigtig flot og med en masse detaljer til at prikke til fantasien, lige som jeg havde tænkt mig den skulle. 

Alexander kan ikke tåle mælk, så det er opskriften fra de mælkefrie chokolade-cupcakes jeg lavede for nylig, som jeg har brugt til kagen. 

Opskrift til en høj bradepande: 
360 g hvedemel
600 g sukker (jeg brugte 500 g hvidt sukker og 100 g muskovadosukker)
130 g kakaopulver (jeg brugte ca. 2 dl kogende vand til at opløse kakaoen i, så bliver det en slags pasta og tager lidt af det bitre i kakaoen. Da det nu var en kage til børn)
3 tsk vanillesukker
3 tsk natron
2 tsk salt
2 dl olie (raps eller solsikke)
12 dl æblejuice

Sukker og kakao(massen) hældes i en skål og olien tilsættes. De øvrige tørre ingredienser sies i skålen skiftevis med æblejuicen og det hele piskes til en ensartet masse. Husk ikke at piske for meget, kun til det er rørt sammen. 
Bages nederst i ovnen ved 190 grader (ikke varmluft) i ca. 45 minutter, eller til en tandstik stukket ned i midten af kagen, kommer ren op. Pas på ikke at give den for meget, da den så kan blive tør, men undgå samtidig at åbne ovnen for mange gange, da du så forstyrrer temperaturen og risikerer den falder sammen på midten.. Kagen bliver meget fugtig og lækker og holder sig sådan i flere dage. 

Jeg har delt bradepandekagen og lagt hindbærsyltetøj imellem lagene, men man kan sagtens spise den som den er for den smager supergodt og er meget fugtig og lækker. 

Kagen er her pyntet med helt almindelig glasur (flormelis, vand, pastafarve). Den drillede mig rigtig meget i første omgang, så den har fået TO lag glasur til stor glæde for de sukkerglade børn og først ved andet lag var jeg tilfreds med overfladen. 

Hvis vi skal kigge lidt på elementerne, som jo er mange, men hovedbestanddelen er selvfølgelig blomsterne, som er udstukket med diverse cuttere dertil og pyntet med glimmer og sukkerkugler. De er sat fast på en bund af smørcreme - her med margarine pga. mælkeallergien og så har jeg tilsat lidt vanille og mynteessens. 


Bien er lavet af fondant og sat på en blomsterpind. Bien laves meget nemt ved at rulle en gul kegle. Skære nogle tynde sorte bånd og lave to små sorte prikker til øjenene. Strimlerne pensles med en smule vand og rulles forsigtigt rundt om maven på den gule kegle. Vingerne er udstukket med dråbeformen og penslet med lidt hvid duster. 


Regnbuen med navn på. Ensartede pølser af farvet fondant sættes sammen ved bare at pensle med lidt vand. Der er gode tutorials på youtube til hvordan du opnår de ensartede pølser. Bogstaverne er lavet med en cutter dertil og dækket med sølvglimmer. "Skyerne" er smørcreme med hvid pastafarve. Der er brugt en Städter åben tyl 12 mm. 


Sommerfuglen var lidt en test, men den blev så god så jeg valgte at sætte den på. Den er udstukket og så har jeg - med en pincet - 'broderet' den med små sukkerkugler og tilsidst har den fået nogle blomsterstøvdragere til til følehorn. 


Det vakkelvogne hegn rundt om kagen tog lang tid at lave, men det gør hele forskellen synes jeg. Inspirationen kommer herfra


Brønden er jeg ret stolt af, den og de små fodspor blev præcis som jeg havde planlagt. Jeg har lavet brønden af små fondantmursten som jeg har presset ned i et decilitermål for at få den form som brønden har. Så har jeg rullet en tynd grøn fondantpølse som jeg med lidt vand har 'limet' fast på brønden og pyntet med blomster som en lille blomsterranke. Jeg forsøgte mig med blade, men det blev alligevel for småt.. 
"Vandet" er lavet af pipinggel med en lille smule blå farve i og lidt sølvglimmer på toppen. 

De små fodspor igen med lidt sølvglimmer er jo blot udstukket, men da Alexanders mor fortalte mig, at børnene havde siddet og gættet på, om det mon var en nisse eller en lille alf der havde gået der, så vidste jeg at min mission var fuldført! 

Håber du havde en rigtig god fødselsdag Alexander! 

2 kommentarer: