fredag den 2. januar 2015

Kransekage - opskrift og tip

Kransekage kan være et svært emne til nytår. Jeg ville gerne selv have lavet et overflødighedshorn i år - det så da nemt ud da de lavede det i kagedysten - meen jeg blev klogere og efter at have formet den første ring og tænkt at det måske ikke rigtig var så nemt og så bagefter at have smidt hele den første plade med kransekage ud fordi de var underbagte, så blev tiden i år kun til nogle kransekagebrød, som til gengæld var rigtig gode.


Der er utrolig mange forskellige opskrifter med variationer i sukkertype og mængde. Hvis der bliver for meget "æggesnaps" synes jeg kransekagemassen bliver for våd og svær at arbejde med, så det er med at finde balancen. 

Opskriften jeg fulgte lyder således: 
500 g rå marcipan
75 g past. æggehvide
175 g rørsukker

Pisk æggehvider og rørsukker (nogle rører det bare sammen, andre pisker det hvidt, jeg har ikke observeret en forskel i slutresultatet). Lad massen hvile ½ time, eller til sukkeret er helt opløst. Ælt herefter æggesnapsen ind i marcipanen til du har en ensartet masse. Lad dejen hvile en times tid, eller i en plastikpose på køl, meget gerne til næste dag. 

Hvis du har en trekantet tyl, kan du komme kransekagemassen i en pose og sprøjte det ud på bagepladen i de former du ønsker. Det kommer som regel til at se lidt rustikt ud til at starte med, det retter du af ved at komme en smule vand på fingrene og så dutte ender eller kanter eller hvad du nu synes. Du kan også bruge en paletkniv.

Hvis du skal lave kransekagekonfekt, så er det bare at sprøjte ud med en stjerneformet tyl. Så må massen godt være lidt mere fast. 

Hvis du skal lave et tårn med ringe, skal du lave trekantede pølser i lige længder - altså 8, 10, 12 14 cm. osv. Hver ring er 2 cm større end den foregående. Slut af med at lave en kugle til top. Luk hvert stykke sammen til ringe der sættes med god afstand på en bageplade med bagepapir. Tryk ringene flade på toppen så de kan sættes ovenpå hinanden. Brug et skærebræt eller andet så ringene bliver så lige som muligt (ellers hælder/vælter dit tårn).

Kransekagen bages i alm. ovn ved 190 grader i ca. 10 minutter. Én plade i ad gangen, ellers får du måske forskellig farvetoner på ringene. De skal være gyldne. Hvis din ovn laver hård undervarme, så vil de have tendens til at blive mørke i bunden før på toppen, det kan du afhjælpe ved at bage på to bageplader ovenpå hinanden. Hvis du bager ringe må du endelig ikke give dem for lidt, så kan bundene ikke bære vægten af de andre ringe. Lad dem køle helt af inden du arbejder med chokolade og glasur.

Glasuren består af lidt æggehvide som piskes (meget) med flormelis. Konsistensen kan være svær at ramme, den må ikke løbe, men den må heller ikke være for hård.. Tommelfingerregel kan være at glasuren ikke løbe sammen når du holder op med at piske, men holder de toppe piskningen har lavet i skålen. Prøv dig frem. Selve arbejdet med at få glasuren til at se rigtig ud på stykkerne, kommer med øvelsen. Du kan evt. teste på en grydeske eller et kosteskaft hvis du vil have lidt træning i håndleddet først.

Kransekagen bliver kun bedre af en tur i fryseren, så lav den gerne ugen før. 

Du kan vælge at komme tempereret chokolade i bunden af kransekagestykkerne eller du kan stable dem ovenpå den våde glasur alt efter hvad du kan lide. Tilføj evt. flag eller chokoladesnirkler af tempereret chokolade også. 


Billede fra Mette Blomsterberg



Ingen kommentarer:

Send en kommentar