torsdag den 27. februar 2014

Grundregler for cupcakes

Nogle ting er bare så rare at vide når man skal bage cupcakes (og kager).

Her kommer nogle grundfif og regler som kommer af erfaring og hvis du har noget at tilføje er du meget velkommen til at skrive en kommentar!


 • Brug gode ingredienser. Resultatet bliver kun så godt som dine ingredienser. Økonomi kan sætte en grænse, men hvis du bruger økologiske mælkeprodukter og rigtig vanille fremfor vanillepulver f.eks. så bliver resultatet bare så meget bedre.
 • Følg opskriften. Jeg hader den der sætning, men man kommer altså ikke uden om den! Der er meget mere teknik og kemi i at bage en god kage end du tror, men du opdager ret hurtigt at sånoget som "det er nok ligemeget om det er 2 eller 3 æg" eller "jeg blander bare det hele sammen, det går nok" - virker ikke.. resultatet bliver dårligt. Jeg taler af erfaring! (Senest i går morges hvor jeg stod op kl. l... for at bage cupcakes og så var så træt at jeg fik gjort tingene bagvendt og tænkte, "det går sgu nok" og så puttede jeg den underligt udseende dej op i formene, kun for at få en meget kedelig og temmelig lidt indbydende cupcake ud af det som jeg smed i skraldespanden og så var jeg helt på spanden fordi al tiden var gået..). 
 • Hvis der står i opskriften at æg og sukker skal piskes luftigt, så er det vigtigt at piske til det er helt hvidt og sukkeret er opløst, ellers bliver kagen tung.
 • Hvis der står i opskriften at du skal piske godt imellem tilsætning af æg, så skyldes det at ægget kan reagere med hævemidlet og forhindre at kagen hæver som den skal, hvis det ikke er blandet godt i dejen.
 • Når du bager kage skal dejen ikke røres ret meget i - så lidt som muligt faktisk når melet først er kommet i. Det skyldes at du i en kage ikke er interesseret i at melet dannet gluten-strenge, da det ødelægger den luftighed man som regel gerne vil have i en kage. Ikke noget med at piske vildt for lige at få det hele blandet ordenligt sammen til sidst. 
 • Æg, æggehvider og æggeblommer skal piskes langsomt (eller bare ikke på fuld knald som man kan have en tendens til for at blive hurtigt færdig). Det skaber måske indledningsvis noget fylde der ser ud af noget, men du har dannet store luftbobler i stedet for små, så det falder hurtigere sammen. Det samme gælder for fløde(skum)! Pisk ting i hånden hvis du har tid (og tålmodighed) til det.. :) Hvis opskriften kalder på at du skal vende æggehviderne i dejen, så gør som der står - der er en årsag til det. 
 • Brug kun varmluft hvis du har behov for at bage mange cupcakes så du skal have flere plader i ovnen. 
 • Fyld kun bageformene til cupcakes halvvejs op eller 2/3 op.  
 • Undgå pyramider/vulkaner. Det er lidt svært og kommer an på din ovns temperament. Det bedste råd er at skrue ned for varmen og bage dem i længere tid. Det har naturligvis også noget at gøre med mængden af hævemiddel i opskriften du bruger. 
 • Frosting som består af smør og flormelis smager bedst med usaltet smør. Og så pisk flormelis i langsomt men grundigt så det bliver blandet godt med de øvrige ingredienser du bruger i frostingen. Den skal helst ikke knase mellem tænderne, så er sukkeret ikke blandet ordenligt i.
 • Konsistensen af frostingen styres med mængden af flormelis - evt. smør, men det smager altså ikke godt hvis der er for meget smør i. Hvis din frosting løber så pisk mere flormelis i, en cupcake med en frosting der løber er bare ikke appetitlig at se på.
 • Frosting kan bestå af mange ting. Hvis du bruger frugtfarve til at farve din frosting kan den godt skille. Det samme kan ske hvis man som mig koger noget frisk/frosset frugt ind med citron(skal) og bruger dét til at farve med, så man skal holde godt øje med mængde og piske det godt. 
Der er mange flere tips, men for at det ikke skal blive for langt, så holder jeg her. 

Tøsecupcakes.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar