tirsdag den 22. december 2015

Honningkagehus og royal icing

Hvert år laver vi honningkagehuse med forskellig succes. Nogle år bliver bygnings-konstruktions-fejlene for store og så falder skidtet sammen og andre år bliver det rigtig fint og står og pynter hele julemåneden. I år er et mellem-år - dvs. ungernes huse holdt ikke så længe (det var nu ikke så meget bygningskonstruktionen, som smagsprøverne der tog livet af dem), men mit står da lidt endnu. Desværre havde jeg ikke så meget tid til at pynte det som jeg gerne ville. Der har godt nok været travlt i det lille hjem i år med jule-arrangementer og -forberedelser.

Beklager dårlig billedkvalitet.. 

Jeg har i år forsøgt mig med isomalt-vinduer. Det var meget sjovt at prøve men måske skulle jeg have husket at ønske en skorsten til mit hus, hvis der skulle have været ægte lys i. Nu bliver det de falske lys som I ser her og de giver ikke så meget lys som et af den ægte vare. 

Årsag til at børnenes huse ikke holdt så længe ;)

Nåmen noget andet jeg er stolt af, er de her honninghjerter som kommer til at møde vores gæster til juleaften: 


De var så hyggelige at lave, omend tidsforbruget er stort. De er dekoreret med royal icing som består af flormelis og æggehvider. Når man skal lave en hvid flade, som der ses på nogle af hjerterne her, skal icingen være meget mere løbende end man lige tror - i hvert fald hvis man som mig arbejder med ri til kanter og andre dekorationer på kager. Konsistensen varieres med vand eller citronsaft. Ellers er det kun fantasien der sætter grænser og så en lidt rolig hånd. 

Opskriften på honningkagerne er en møggammel sag fra min mors opskriftsbøger. Jeg ved ikke engang hvad den hedder og der står hverken bage-temperatur eller tid eller ret meget andet, men her kommer den: 

Opskift på honningkager/hjerter:
450 g honning
225 g mørk farin
100 g margarine (jeg brugte smør)
2 tsk stødt ingefær
2 tsk kanel
1 tsk allehånde
1 tsk natron
750 g mel
Smelt honning, farin og margarine i en gryde. Tag gryden fra varmen og lad det svale. 
Bland krydderier og natron i melet, rør det i den afsvalede honningblanding. Ælt dejen sammen. 
Lad den svale lidt inden den udrulles og udstikkes til hjerter. 

Jeg bagte dem ved 200 grader i 10-14 minutter alt efter tykkelse, men jeg ville gerne have dem lidt hårde fordi de er til pynt, jeg ved faktisk ikke om de skal have mindre hvis de skal være til at spise. Jeg rullede dem ret tykt ud, ca. 1 cm. De hævede ikke ret meget for mig, men jeg var heller ikke særlig forsigtig med æltningen og natronen. 


Glædelig jul. Ingen kommentarer:

Send en kommentar