torsdag den 28. marts 2013

Appelsincupcake med appelsinfrosting


Påsken står for døren. Der må appelsincupcakes til. I miniform, for det var til da vi skulle i legeland i Slangerup (anbefalelsesværdigt i øvrigt), så det skulle være til ungerne når de skulle have lidt ekstra energi indenbords. De legede fra kl. 10 til kl. 14.30, så der blev fyret noget energi af, skulle jeg hilse og sige. 

Opskrift på 36 minicupcakes: 

4 dl mel
2 ½ dl sukker
½ tsk salt
1 tsk bagepulver
2 store æg 
1 stang vanille
2-3 appelsiner (du kan udelade friske appelsiner og bare bruge appelsinjuice)
125 g smør (stuetemperatur) - jeg brugte margarine, idet der var en mælkeallergiker med - hans cupcakes var så toppet med appelsin-glasur.

Forvarm ovnen til 175 grader.
1. Æggene deles i blommer og hvider. Hviderne piskes stive. 
2. Skallen rives af 2 appelsiner, saften presses af dem til du har 1,25 dl appelsinjuice
3. Bland smør, sukker, æggeblommer og vanilje i en skål til blandingen har en cremet konsistens.
4. Bland mel, salt og bagepulver i en anden skål og tilsæt den gradvist under omrøring sammen med appelsinjuicen.
5. Æggehviderne vendes i dejen.
6. Fyld dejen i muffinsforme til disse er ca. ½ fulde.
7. Bag kagerne på midterste ovnrille i ca. 15 minutter eller indtil man kan stikke en tandstik i midten kagerne uden dejen klistrer fast.
8. Lad kagerne køle af på en bagerist og pynt de kolde appelsincupcakes med appelsinfrosting.

Appelsinfrosting:
125 g usaltet smør 
250-300 g flormelis
ca. ½ dl. friskpresset appelsinsaft
revet skal af 1 (økologisk) appelsin

Pisk ingredienserne godt sammen. Variér mængden af appelsinjuice og mængden af flormelis til du opnår den konsistens du ønsker til dekorering af kagerne. Jeg har brugt likøræg og dronningemandler til pynt på toppen. 

Jeg har noteret mig at frostingen smager væsentlig mere af appelsin på dag 2, fordi der er skal i som afgiver smag over tid. Selve kagen er fortsat dejlig luftig og fugtig på dag 2 (og 3!). 

God Påske! 

Tak til Cupcakeopskrifter for inspiration. Der er også en webshop man kan besøge. 

torsdag den 21. marts 2013

Blomsterhave


Min gode venindes dreng Alexander, fylder 6 år lige om lidt og han har en masse udfordringer at slås med ellers, så da han bad om jeg ville lave hans fødselsdagskage og det skulle være en blomsterhave, så blev jeg sådan lidt neurotisk omkring den kage - den SKULLE bare vække glæde hos ham. Heldigvis så ville kageguderne mig og Alexander det godt, for kagen endte med at blive rigtig flot og med en masse detaljer til at prikke til fantasien, lige som jeg havde tænkt mig den skulle. 

Alexander kan ikke tåle mælk, så det er opskriften fra de mælkefrie chokolade-cupcakes jeg lavede for nylig, som jeg har brugt til kagen. 

Opskrift til en høj bradepande: 
360 g hvedemel
600 g sukker (jeg brugte 500 g hvidt sukker og 100 g muskovadosukker)
130 g kakaopulver (jeg brugte ca. 2 dl kogende vand til at opløse kakaoen i, så bliver det en slags pasta og tager lidt af det bitre i kakaoen. Da det nu var en kage til børn)
3 tsk vanillesukker
3 tsk natron
2 tsk salt
2 dl olie (raps eller solsikke)
12 dl æblejuice

Sukker og kakao(massen) hældes i en skål og olien tilsættes. De øvrige tørre ingredienser sies i skålen skiftevis med æblejuicen og det hele piskes til en ensartet masse. Husk ikke at piske for meget, kun til det er rørt sammen. 
Bages nederst i ovnen ved 190 grader (ikke varmluft) i ca. 45 minutter, eller til en tandstik stukket ned i midten af kagen, kommer ren op. Pas på ikke at give den for meget, da den så kan blive tør, men undgå samtidig at åbne ovnen for mange gange, da du så forstyrrer temperaturen og risikerer den falder sammen på midten.. Kagen bliver meget fugtig og lækker og holder sig sådan i flere dage. 

Jeg har delt bradepandekagen og lagt hindbærsyltetøj imellem lagene, men man kan sagtens spise den som den er for den smager supergodt og er meget fugtig og lækker. 

Kagen er her pyntet med helt almindelig glasur (flormelis, vand, pastafarve). Den drillede mig rigtig meget i første omgang, så den har fået TO lag glasur til stor glæde for de sukkerglade børn og først ved andet lag var jeg tilfreds med overfladen. 

Hvis vi skal kigge lidt på elementerne, som jo er mange, men hovedbestanddelen er selvfølgelig blomsterne, som er udstukket med diverse cuttere dertil og pyntet med glimmer og sukkerkugler. De er sat fast på en bund af smørcreme - her med margarine pga. mælkeallergien og så har jeg tilsat lidt vanille og mynteessens. 


Bien er lavet af fondant og sat på en blomsterpind. Bien laves meget nemt ved at rulle en gul kegle. Skære nogle tynde sorte bånd og lave to små sorte prikker til øjenene. Strimlerne pensles med en smule vand og rulles forsigtigt rundt om maven på den gule kegle. Vingerne er udstukket med dråbeformen og penslet med lidt hvid duster. 


Regnbuen med navn på. Ensartede pølser af farvet fondant sættes sammen ved bare at pensle med lidt vand. Der er gode tutorials på youtube til hvordan du opnår de ensartede pølser. Bogstaverne er lavet med en cutter dertil og dækket med sølvglimmer. "Skyerne" er smørcreme med hvid pastafarve. Der er brugt en Städter åben tyl 12 mm. 


Sommerfuglen var lidt en test, men den blev så god så jeg valgte at sætte den på. Den er udstukket og så har jeg - med en pincet - 'broderet' den med små sukkerkugler og tilsidst har den fået nogle blomsterstøvdragere til til følehorn. 


Det vakkelvogne hegn rundt om kagen tog lang tid at lave, men det gør hele forskellen synes jeg. Inspirationen kommer herfra


Brønden er jeg ret stolt af, den og de små fodspor blev præcis som jeg havde planlagt. Jeg har lavet brønden af små fondantmursten som jeg har presset ned i et decilitermål for at få den form som brønden har. Så har jeg rullet en tynd grøn fondantpølse som jeg med lidt vand har 'limet' fast på brønden og pyntet med blomster som en lille blomsterranke. Jeg forsøgte mig med blade, men det blev alligevel for småt.. 
"Vandet" er lavet af pipinggel med en lille smule blå farve i og lidt sølvglimmer på toppen. 

De små fodspor igen med lidt sølvglimmer er jo blot udstukket, men da Alexanders mor fortalte mig, at børnene havde siddet og gættet på, om det mon var en nisse eller en lille alf der havde gået der, så vidste jeg at min mission var fuldført! 

Håber du havde en rigtig god fødselsdag Alexander! 

fredag den 8. marts 2013

Forårsblomst-cupcake (uden mælkeprodukter)


På trods af at foråret ser ud til at være udsat lidt, så måtte jeg lige ud med den her forårsblomst i form af en chokoladecupcake med jordbær-smørcreme. Selve chokoladekagen er en ny opskrift uden mælkeprodukter, som jeg tester fordi jeg skal lave en kage til en allergisk dreng senere på måneden. Han får altså ikke smørcreme på sin kage, han må 'nøjes' med fondant og glasur.

Kagen er vældig dejlig og svampet også dagen efter! Faktisk er den bedre end andre chokoladekage-opskrifter jeg har prøvet, vær dog opmærksom på, at den skal bage væsentlig længere end sædvanligvis ved cupcakes, fordi dejen er så 'våd'. Til gengæld er dejen supernem at lave.

Opskrift til ca. 24 cupcakes: 
360 g mel
300 g sukker
65 g kakaopulver (usødet)
1½ tsk natron
1 tsk salt
1 dl olie, f.eks. raps- eller solsikke.
6 dl æblejuice
Vanille fra 1 stang vanille, eller 1½ tsk. vanillesukker

Tænd ovnen på 190 grader. Klargør din muffinpande - sæt papirholdene i hullerne.
Bland alle de tørre ingredienser i en skål. Tilsæt olie og juice og pisk det sammen. Det er det hele, så er du klar til fylde i formene. Fyld holderne ½-2/3 op. Bages i ovenen i ca. 20 minutter, hold øje med dem. De er klar når en tandstik stukket ind i midten kommer ren op.

Jordbærsmørcreme
(skal jo så erstattes med almindelig glasur, hvis man går efter den mælkefrie version!):
175 g usaltet smør
350-500 g flormelis
Vanilleessens eller vanillesukker
Lidt saft fra frosne, optøede jordbær
Piskes sammen, flormelis og væde bruges til man opnår den ønskede konsistens på smørcremen.

Her har jeg lavet den med espressosmørcreme (totalt favorit), bare erstat jordbærsaft med espresso.

Blomsten laves med tyl 104.  Den tykke ende af tyllen vendes nedad mod kagen og sprøjteposen holdes ca. 45 graders vinkel ud fra kagen og så er det bare at dreje.


  Tak til Kokamok for inspiration til opskrift.